Читај ми!

Празна стоваришта дрва, угља и пелета – свака нова испорука диже цену

Јесен је најскупља за кућни буџет. После летовања треба спремити децу за школу, припремити зимницу, отплатити летовање, а ако немате централно грејање потребно је набавити и огрев. Зато су се многи одлучили да купују мало по мало, нису могли да обезбеде огрев за целу зиму. Хоће ли им ове године за грејање остати само струја? Чак и највећа стоваришта су, веровали или не, потпуно празна.

Басна о црвчку и мраву никад није била акутелнија него ових дана када је реч о грејању. Они који су на време обезбедили огрев, независно од врсте, сада мирно посматрају неконтролисани раст цена и несташице свих врста огрева.

"Прошле године смо потрошили четири тоне пелета за ову кућу, 130 квадрата смо грејали. За ову сезону смо купили исто четири тоне. Купили смо га у јуну ове године и тада је био 190 евра. Нисам размишљала о поскупљењу, али надам се да следеће године у мају и јуну неће бити тако скуп као што сада причају да је поскупео", каже Љиљана Костић.

На једном од највећих стоваришта у Београду нема купаца, јер нема шта ни да се купи.

"Пелета имамо још неких двадесетак тона, нешто врло мало дрва и то да имамо не знам колико то би се све продало. Углавном све што имамо је под резервацијом. Дрва су поскупела тридесетак посто, а пелет богами више. Ако вам кажу испоручиће у понедељак, то не буде ни до петка или буде следећег понедељка, Ништа се тренутно не зна", наглашава Тања Апертовић Пејовић, шефица стоваришта.

Додаје и да се људи више плаше несташица него што имају потребе за тим.

Иако је грејање на пелет и пре него што су цене почеле да расту било нешто скупље од оног на угаљ или дрва, велики број грађана одлучио је да у своје домове угради котлове на ово гориво, јер је врло комфорно. Нема ложења сваког дана, нема чишћења котла...

У овом тренутку, ако неко стовариште и има пелет, већ је продат. Купци чекају нове испоруке које су неизвесне. Једино извесно јесте да са сваком новом испоруком стижу и нове цене, које су већ премашиле 30.000 динара за тону.

За стан од 60 квадратних метара потребно је обезбедити око три тоне пелета. Произвођачи се жале да је струја поскупела готово четири пута, да су и остали материјали скупљи, тако да они немају много избора, могу и они да подигну цене, затворе погоне или да држава пронађе начин да струја буде јефтинија.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се