Читај ми!

Чланице ЕУ траже начин да ограниче цене енергената

Берзански цунами цене гаса и струје, већ од овог месеца погађа и бројна домаћинства и предузећа у Европској унији. Српским домаћинствима, како уверавају надлежни, до краја зиме, остају старе цене. Али наши привредници, као и њихове колеге широм Европе, уговарају снабдевање на тржишту и већ су суочени са поскупљењем струје, па траже привремено ограничење цена.

Енергетска криза многим европским домаћинствима већ октобарски рачун за струју увећаће за 15 до чак 30 одсто. Бугарским грађанима поскупљење је најављено од Нове године. И Бугарска и Румунија, које су важиле за извознике струје на Балкану, сада траже решења да ублаже тржишни удар скупих "мегават сати" на привреду.

Привремени премијер Бугарске Стефан Јанев каже да ће могућност таквих финансијских компензација у наредним зимским месецима, укључујући прву половину следеће године, бити постављена у буџету за 2022. годину.

Председник Румуније Клаус Јоханис наглашава да се све чланице ЕУ суочавају са убрзаним повећањем цена енергије.

"О овом питању ће се расправљати на нивоу Европског савета, крајем месеца и затражићу координисану интервенцију на нивоу Уније. Сада је потребан скуп мера да не дозволимо да те цене доведу до опште експлозије трошкова у европским економијама", наглашава Јоханис.

Због драстичног скока цене струје и Унија послодаваца Србије тражи интервенцију државе како би очували пословање и ублажили раст цена свих других производа. Премијерка Ана Брнабић одговара да Влада анализира ситуацију као би нашла праве начине подршке.

"Привреда је тражила да се ограничи цена електричне енергије у наредним месецима, али то је немогуће јер имамо либерализовано тржиште", напомиње Брнабићева.

"Гледамо шта раде у Европској унији. Али оно што је добро за нас је што је цена електричне енергије у Србији и за индустрију много нижа него у ЕУ. Тако да то чува њихову конкурентност, али биће притиска на цене", каже премијерка.

Брнабићева подвлачи да земља има довољно енергената а да ће Влада следеће седмице размотрити и дугорочне мере да би се одржала енергетска безбедност.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво