Читај ми!

Коме ће српски воћари продати јабуку – добар род, али извоз стао

Ове јесени добро су родиле јабуке, произвођачи су суочени са ниском откупном ценом, али већи проблем је што ни откупа нема, јер је стао извоз. Неиспуњавање уговорних обавеза од стране купаца у Русији и Белорусији и немогућности да судски реше проблем довео је до финансијског краха појединих извозника, а због тога трпе и многи произвођачи.

Произвођачи јабука ове године прво су се борили против мразева, потом суше, поскупљења ђубрива и горива, а када је род стигао на бербу суочили су се са ниском откупном ценом.

"Највероватније ћемо оставити у своје складиште. Надамо се бољој цени, јер са ових двадесет динара ми не можемо да се уклопимо, значи не можемо да покријемо основне трошкове", жали се Слободан Стојић из Буковице.

Мома Васиљевић из Трнаве код Тополе је ове године успео да извезе само два камиона јабука у Шведску, али је дошло до застоја у пласману за Русију. Kлиматски услови су ове године погодовали воћарима у Пољској.

"И цена доста нижа него код нас и да имају боље паковање, за разлику од нас, имају и машине за паковање, калибраторе и кутије и све живо. И плус улог хладњаче, где ми заостајемо деценијама за њима", објашњава Васиљевић.

Потражња за новим сортама

Уз све проблеме, српски воћари су суочени и са потражњом за новим сортама јабука. "Ајдаред" и "грени смит" нису на цени као што је то био случај пре непуних десет година, каже Милисав Новаковић из Латвице.

"Држава даје, не могу да кажем, што се тиче противградне мреже, система, свега тога, али највећи је проблем тренутно тржиште. Све је у реду, ја сам урадио противградну мрежу и систем и перфектна заштита, али џаба када ја то сада немам коме да пласирам да дам, да продам, да имам средства да догодине уђем у ову производњу",  проблеми су на које указује Милисав Новаковић из Латвице.

У ариљском крају све је мање извозника јабука, поготово за Русију и Белорусију. Поједини потражују и више од 700.000 евра од увозника из тих земаља.

Уговоре имају, али за разлику од законодавства у земљама Европске уније, кажу да много теже и без помоћи државе могу да остваре правду. Због тога су на губитку не само они, већ и произвођачи и државна каса.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво