Читај ми!

После 30 годинa пилетина из Србије на тржишту ЕУ

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић у Бриселу се договорио о почетку одобравања процедуре извоза пилећег меса из Србије у ЕУ.

"Пилеће месо из Србије за две недеље креће у процедуру одобравања у ЕУ како би се нашло на европском тржишту. Kада је реч о свињском месу, имаћемо још једну контролу у фебруару, али ми смо свој посао завршили", поручио је Недимовић из Брисела за Танјуг.

Недимовић напомиње да је Србија завршила посао са аспекта безбедности хране и да је сада време да ЕУ отвори своје границе за српску робу.

Пилећег, свињског меса и прерађевина из Србије последњи пут је на европском тржишту било још у доба СФРЈ.

У међувремену, извоз се свео само на Северну Македонију, БиХ и Црну Гору.

"Сада отварамо нова тржишта са којима расту и нове шансе. Све што произведемо и у пољима можемо да провучемо кроз сточни фонд и направмо додатну вредност", рекао је Недимовић.

У својој поруци пољопривредницима у Србији министра Бранислав Недмовић наглашава да је најважније да поведу рачуна о процесу това због ризика од афричке куге и осталих болести.

"Ако то урадимо, сада имамо неколико различитих тржишта и у зависности од цене, боље продајемо робу. То је суштина трговине у пољопривреди – да ти је све отворено и да можеш да бираш коме ћеш да продаш", каже Недимовић.

Министар пољопривреде Србије је током разговора у Генералном директорату Европске комисије за пољопривреду разговарао о реализацији програма ИПАРД II и ИПАРД III који ће бити актуелни у наредних седам година.

Тим програмом ЕУ бесповратно финансира развој пољопривреде, прерађивачких капацитата и руралног туризма у земљма у процесу приступања.   

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво