Читај ми!

Жетва сунцокрета у Јужном Банату, ратаре брине ниска откупна цена

У Јужном Банату лепо време пољопривредници користе за жетву сунцокрета, а они који још нису почели тај посао прижељкују да михољско лето још потраје. Приноси су већи од очекиваних, али брине их најављена ниска откупна цена.

На 63.500 хектара у Јужном Банату, што представља петину укупних сетвених површина на овом подручју, још траје жетва сунцокрета. Пољопривредници у општини Ковин су задовољни просечним приносом од 3,5 тона по хектару, али у Панчеву они који су имали каснију сетву још  нису ушли у њиве.

"Сунцокрет је осетио ову сушу, конкретно овде у Панчеву још није завршена жетва. Вратио сам се сад са њиве и видео да је још зелен. Промене су велике, тако да морамо сачекати још два три дана. Сад само да не падне киша. Онда ће бити проблема, јер ћемо морати да чекамо да се осуши, па ће опасти и квалитет и принос", каже Никола Павлов, пољопривредник из Панчева.

Ратари истичу да је у претходних годину дана поскупео сав репроматеријал, заштитна средства и резервни делови за пољопривредну механизацију, али и јестиво сунцокретово уље, и зато очекују да ће откупљивачи повећати тренутну откупну цену њиховог производа.

"Ми очекујемо реалну цену од 60 динара плус ПДВ. Међутим, опет има калкулација на тржишту и велике компаније су изашле са својом ценом од 53 динара плус ПДВ. Ако знамо да је прошле године уље било око 110 динара, а ове године је око 200 динара и да је поскупело скоро 100 одсто, онда би наспрам тога откупна цена требала да буде 70 динара плус ПДВ", истиче Јовица Јакшић, председник Независне асоцијације пољопривредника Србије.

Стручњаци из Института "Тамиш" у Панчеву апелују на пољопривреднике да воде рачуна о плодореду, јер он поред временских прилика и примене агротехничких мера утиче на приносе, поготову на сунцокрет који на истој њиви треба сејати сваке пете године.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво