Читај ми!

Србија први пут емитовала "зелену обвезницу" од милијарду евра

Србија је на међународном финансијском тржишту реализовала две емисије еврообвезница у еврима, саопштила је Народна банка Србије, истичући да је први пут емитована "зелена" еврообвезница у износу од једне милијарде евра, рочности седам година.

Еврообвезница емитована је по најнижој купонској стопи икада од 1,00 одсто и стопи приноса од 1,26 одсто, уз тражњу инвеститора која је током аукције премашила три милијарде евра, наводи НБС.

Додаје да је емитована, истовремено, и петнаестогодишња конвенционална еврообвезница у еврима у износу од 750 милиона евра, по купонској стопи од 2,05 одсто и стопи приноса од 2,3 одсто, што је еврообвезница најдуже рочности коју је Република Србија до сада емитовала – за којом је тражња инвеститора премашила ниво од 2,5 милијарде евра.

Данашњом емисијом зелене обвезнице, Србија је постала једна од малобројних европских земаља и једина европска држава ван ЕУ која је емитовала зелени инструмент, наводи НБС.

За шта ће бити искоришћена средства 

Овако прикупљена средства биће искоришћена искључиво за финансирање или рефинансирање нових и постојећих расхода усмерених на постизање још одрживијег раста српске економије, а кроз улагања у областима обновљиве енергије, енергетске ефикасности, саобраћаја, одрживог управљања водама и спречавања и контроле загађења, каже се у саопштењу.

"Још један успешан излазак наше земље на међународно тржиште и изузетно интересовање међународних инвеститора за српским хартијама, које је током аукције премашило шест милијарди евра, представља још једну потврду њиховог поверења у дугорочну одрживост добрих економских перформанси и очување макроекономске стабилности Републике Србије", рекла је гувернерка Jоргованка Табаковић.

Додаје да је "посебно радује чињеница да је забележена снажна тражња инвеститора за првим зеленим инструментом који је наша земља емитовала, што је резултирало најнижом стопом финансирања коју је Србија до сада постигла (1,00 одсто) и указује на поверење инвеститора у стратегију одрживог развоја Србије".

Делегације НБС и Министарства финансија су током протекла три дана обавиле низ успешних разговора са многобројним међународним инвеститорима и финансијским институцијама, захваљујући чему је на данашњој аукцији интересовање за српским еврообвезницама показало преко 200 еминентних улагача из целог света, наводи се у саопштењу.

Табаковићева је рекла да "чињеница да је у амбијенту још увек присутних неизвесности на глобалним тржиштима, Република Србија поново постигла изузетно повољне услове финансирања, представља потврду да реномирани инвеститори позитивно оцењују перформансе наше економије након кризе и већ је сврставају међу земље са рејтингом инвестиционог ранга, односно високе сигурности улагања".

"Колико су данашње емисије биле успешне говори и чињеница да је Србија током дана, од почетних услова успела да снизи каматне стопе за петину, тј. 20 одсто (односно 0,35 процентних поена) - код "зелене" 7Г обвезнице и за 13 одсто (односно 0,30 процентних поена) у случају конвенционалне 15Г обвезнице", нагласила је гувернерка.

Емисија зелене обвезнице у потпуности је у складу са Принципима зелених обвезница Међународне асоцијације тржишта капитала - ICMA-International Capital Market Asociation, који су светски стандард, наводи се у саопштењу

"Средства прикупљена емисијом зелене еврообвезнице биће коришћена у складу са Оквирним документом за издавање зелених обвезница, док ће средства прикупљена емисијом конвенционалне еврообвезнице бити искоришћена делом за рефинансирање постојећих дугова, као и за пружање подршке даљем расту наше економије. Одрживост јавног дуга наше земље, као и до сада, ни у једном тренутку неће бити доведена у питање", истакла је гувернерка НБС.

Мали: Држава улаже у екологију

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је држава посвећена повећању улагања у екологију и заштиту животне средине, као и обезбеђивању најповољнијих средстава за зелене пројекте из нових извора финансирања, као што је тржиште зелених обвезница.

Изјавио је да ће средства бити искоришћена за пројекте из тзв. зелене агенде, као и да је ово још један показатељ опредељености и посвећености Србије зеленим пројектима и повећању улагања у екологију, саопштило је Министарство финансија.

"Средства од издатих зелених обвезница користиће се и за финансирање и рефинансирање трошкова везаних за изградњу постројења за пречишћавање воде за пиће и постројења за пречишћавање отпадних вода, за изградњу метроа и модерне железнице, заштиту од поплава, очување биодиверзитета, контролу и превенцију загађења, прикупљање, прераду и рециклажу отпада, енергтетску ефикасност и обновљиве изоре енергије", навео је Мали, који је рекао да средства бити строго контролисана.

Нагласио је да ће највећи део средстава прикупљених емисијом друге транше еврообвезнице, биће искоришћен за оно што је најургентније у овом тренутку, а то је да се отплате дугови који су наслеђени из прошлости.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво