Читај ми!

Почела берба кукуруза, ратари задовољни првим приносима

Петнаест дана пре уобичајеног рока, а због дуготрајне суше, у Војводини је почела жетва кукуруза којим је пролетос у Србији засејано нешто више од милион хектара. Иако временске прилике током вегетације нису погодовале развоју ове културе, ратари су задовољни првим приносима.

Слободан Живовић, пољопривредни произвођач из Лукићева поред Зрењанина, међу првим је Банаћанима који је почео жетву кукуруза. Сетву је обавио у оптималном року и применио је комплетну агротехнику, па је задовољан првим приносима.

"Имам ове године посејаних 230 хектара, просек неки који очекујем би требао да буде седам тона по хектару. Значи, има лошијих и бољих њива, зависно од дела атара где је колико кише пало", наводи Слободан Живовић из Лукићева.

Томислав Бачић кукуруз је овога пролећа засејао на 220 хектара. Првим приносима од седам тона по хектару је задовољан као и тренутном ценом.

"Ја сам задовољан са овом ценом од 25 динара. Нисмо имали ту цену од 2009. године. Сада је поново имамо и је мислим да не можемо бити незадовољни", наводи Бачић.

Кукуруз је овога пролећа на подручју пет општина Средњег Баната засејан на 80.000 хектара. У пољопривредној стручној служби у Зрењанину прикупљају прве резултате жетве.

"Жетва је тек кренула, али биће и великих одступања. Имамо парцеле где је дошло до кошења за силажу кукуруза где није остало зрно, где није било наливања, али имамо и где ће бити високи приноси", наводи Кристина Салапура, директорка ПСС Зрењанин.

За разлику од предходних година када је у очекивању боље цене већина ратара остављала кукуруз на чување, ове јесени по свему судећи, због добре цене, одмах ће га пласирати на тржиште.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво