Читај ми!

Директор ИТ компаније "Џигсоу": Мала земља, много талената – наратив о Србији се много променио

Директор компаније "Џигсоу", једне од најуспешнијих у ИТ сектору, Џаред Коен каже за РТС да је магична формула за Србију – мала земља са много талената. Наратив о Србији и Балкану значајно се променио од деведесетих, оценио је Коен.

Аутор неколико бестселера, саветник америчких државних секретара Џаред Коен, претходних дана био је гост Србије, да би, како каже, лично упознао њене таленте. У интервјуу за РТС говорио је о утисцима које носи у Америку.

Ви сте аутор бестселера "Случајни председници". Дозволите ми да парафразирам наслов ваше књиге – да ли сте у случајној посети Србији, или сте дошли са намером?

- Рекао бих да је моја посета Србији итекако смишљена. Припремам је већ четири године, иако ми је Србија привукла пажњу још раније, због невероватног техничког талента. Мислим да не можете да разумете стартап заједницу ако не дођете лично.

Како оцењујете потенцијал српске ИТ индустрије и да ли вам је као директору компаније "Џигсоу" (Jigsaw) ово тржиште интересантно?

- Магична формула за Србију је – мала земља са много талената. На мањем тржишту је лакше експериментисати, брже и ефикасније него на великом, и то је ваша стратешка предност. Србију, дакле, занимљивом чини њен технолошки екосистем.

Поред ИТ-а, као што сам поменула, пишете и књиге. Једна од њих, "Ново дигитално доба", претпоставља да ће технологија променити односе између држава и грађана у 21. веку. Критичари кажу да дајете предност технологији у односу на људе. Који је прави баланс између то двоје?

- Баланс је здрава комбинација вештачке и људске интелигенције. Мислим да је људска рука и даље веома важан састојак. Компјутер помаже човеку, не може да га замени. Не може да замени креативност, мисао и људску енергију. Зато и мислим да не бих могао да се упознам са овдашњом ИТ заједницом да нисам дошао. И рекао бих да је људско повезивање једнако важно као и технолошко.

Међу првима у америчкој администрацији сте прихватили друштвене мреже. Рецимо пре десетак година имали сте највише пратилаца на Твитеру после Барака Обаме и Џона Макејна. Утицај друштвених мрежа је знатно порастао од тада до данас. Узимајући у обзир злоупотребе и лажне вести које се шире мрежама, мислите ли да оне могу бити поуздан извор информисања?

- Када се токсични коментари на интернету гомилају, ви можете да направите алгоритам и измерите колико су штетни.

Ми меримо како интернет комуникација емотивно утиче на људе. Комуникација на интернету је слична оној на улици. Ако сте међу 50 људи од којих је један бучан и непријатан, ви ћете отићи. Тако је и онлајн. Разлика је само у томе што постоји технолошка могућност да онлајн комуникацију вратите у пристојан оквир.

И за крај какве утиске носите из Србије?

- Пре свега, људски капитал овде је импресиван, технолошки таленат је импресиван. Ја сам ишао у средњу школу током деведестих и сукоба на овим просторима. Могу рећи да се наратив о Србији и Балкану значајно променио од тада. Од негативног контекста до тога да су људи одушевљени вашом земљом и културом. Узбуђени су што чују добре вести са Балкана.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво