Читај ми!

Проток робе у свету доживео два "инфаркта", како застоји утичу на несташицу производа

Светска трговина јесте брзо почела да се опоравља након пандемије, али је промет робе и ове године доживео чак два озбиљна "инфаркта". Први је био крајем марта, када се у Суецком каналу насукао скоро 400 метара дуг контејнерски брод "Евер гивен" и блокирао комплетан саобраћај. Много мање се чуло за проблеме и затварање кинеских лука због короне. Прво су луке биле затворене у мају, а онда и у августу. Економски аналитичар Маја Суђицки Трзен објашњава да ли то и даље утиче на несташицу робе из Азије у Европи и Северној Америци.

Колико ће утицати на тржиште затварање луке Јантиан, која је поморско чвориште Шенжена и једна је од најважнијих извозних лука Кине, нарочито кад је реч о електронским производима и луке Нингбо-Жаушан, треће највеће луке по промету на свету.

Економски аналитичар Маја Суђицки Трзен рекла је, гостујући у Јутарњем програму, да су луке у овом тренутку отворене и да су биле затворене 10 до 15 дана, али да то за њих значи колапс.

"На почетку пандемије луке нису у потпуности биле затворене, када су биле потпуно затворене, нико није радио. Проблем је што се тих 10 до 15 дана када нису радиле мултипликује на много више дана кад је достава робе у питању", рекла је Маја Суђицки Трзен.

Према њеним речима, поскупели су многи производи, код нас посебно електронски, али поред поскупљења проблем је што неких производа, као што су на пример чипови, нема.

"Несташице су у рафовима, увозници су у дилеми да ли ће грађани куповати неке производе које су навикли да купују знатно јефтиније", рекла је и навела пример да су добављачи у дилеми да ли да набављају новогодишње јелке јер је питање да ли ће их грађани куповати по три, четири пута вишој цени.

Напомиње да још није замењено тржиште добављача, али да се Турска доста активирала.

Како каже, што се Србије тиче, можемо само да чекамо да се глобални токови разреше.

"Србија је забележила раст извоза, наша шанса је прерађивачка индустрија на сопственим сировинама јер смо богати сировинама", рекла је Маја Суђицки Трзен.

Алтернативна тржишта ће, како напомиње, зависити од стратегија компанија. Велики притисак је на Турској, али она још не може да издржи тај притисак.

"Афричко тржиште се спрема да буде нова Југоисточна Азија. То је дугорочан процес, граде се луке", истакла је и додала да нас чак ни ова пандемија није опаметила и да се и даље окрећемо Кини.

Према њеним речима, инфлације има и овде у Србији и у Европи и Америци, где се говори о повећању каматних стопа, у Лос Анђелесу имамо кашњење у испоруци робе.

Одговарајући на питање да ли је могућ крах банкарског система, наводи да не брине за банке јер се оне увек прилагоде ситуацији.

Говорећи о трговини криптовалутама, каже да су се, када је економија стала, инвеститори окренули њима, и многи су изгубили. То су осетљиве ствари и тиме треба да се баве они који знају, препоручује Маја Суђицки Трзен.  

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво