Читај ми!

Пробој на тржиште Евроазијске уније – осим вина и сирева, крећу и воћне ракије

Србија од 10. јула без царине тргује са земљама Евроазијске економске уније - Русијом, Казахстаном, Белорусијом, Јерменијом и Киргизијом. Откако је споразум ступио на снагу, расте интересовање наших привредника за извоз на то тржиште од 180 милиона људи, кажу у Привредној комори.

Вина из винарије "Александровић" годинама се пију на руском тржишту. Кажу да је свака извезена боца и амбасадор Србије.

"Овај споразум ће свакако допринети да имамо могућност да извозимо своја вина и у Белорусију, Казахстан, Јерменију. Само је важно наћи квалитетног увозника и то је сада следећи задатак који је пред нама", каже Божидар Александровић из винарије "Александровић".

Истиче да ће царинске олакшице допирнети да буду конкурентнији на тржишту у поређењу са француским, италијанским, шпанским или португалским винима.

Уз вино, и козји и овичји сиреви без царине могу на тржиште са више од 180 милиона потрошача. Али, да би се до њих стигло, потребно је испунити посебне стандарде, а то подразумева додатна улагања и прилагођавања.

"Оно што се разликује у односу на наше стандарде – испитивање сировог млека, учесталост тих испитивања, испитивање готових производа, веома битан сегмент је обелажавање тих производа, тј. амбалажа", каже Срђан Ковачевић са фарме коза "Беокапра" из Кукујеваца.

Наводи да им је требало више од две године пре него што су успели да задовоље све услове и стекну могућност да извозе на то тржиште.

Шта је Србија прошле године увозила, а шта извозила у ЕЕУ 

У 2020. години из земаља Евроазијске уније увезли смо робу вредну милијарду и седамсто милиона долара, највише енергенте – нафту и гас.

Продавали смо им јабуке и друго свеже и смрзнуто воће, хулахоп-чарапе, пумпе, компресоре – свеукупно 917 милиона долара.

Шансу за већу зараду сада имамо и у храни за кућне љубимце, као и у воћним ракијама.

"Оно што смо приметили то је појачано интересовање компанија како оних које већ извозе, тако и оних које планирају извоз. Људи питају за практичне ствари", каже Јелена Иванковић, виши саветник у Центру за Азију Привредне коморе Србије.

Очекује да ће та роба ићи без застоја и да неће бити ни техничких проблема који су се до сада јављали, посебно оних у вези са попуњавањем декларација.

Стручњаци кажу да је важно да се искористе квоте које постоје за одређене врсте производа, попут крављих сирева или цигарета, јер ће њихово будуће одређивање директно зависити од тога.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво