Читај ми!

Табаковић: Србија се определила за продубљивање односа с доказаним пријатељима

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је, на отварању Кинеског форума за финансијску технологију, да ново доба и нове финансије захтевају још јачу сарадњу, а да се Србија определила за продубљивање односа с доказаним пријатељима с којима дели исте вредности и циљ – а то је добробит наших народа.

Тема форума је "Ново доба, нове финансије, нова технологија" а његово одржавање подржали су Светска трговинска организација, Конференција УН о трговини и развоју и Организација за економску сарадњу и развој, саопштила је Народна банка Србије.

Гувернерка је оценила да не чуди што економска сарадња између Србије и Кине има узлазни тренд, јер је подупире и пријатељство између српског председника Александра Вучића и кинеског председника Си Ђинпинга.

Како је нагласила данас су мобилне апликације и електронски сервиси реалност и нова нормалност.

"Захваљујући бројним функционалностима које смо обезбедили, грађани и привреда у Србији данас користе ИПС НБС систем за брзо, лако и сигурно плаћање, што потврђује да смо новом технологијом убрзали долазак новог доба", рекла је Табаковићева.

Навела је да је у последњих девет година у Србији снажно порастао број платних трансакција извршених електронским банкарством.

"За готово 100 процената, док је број платних трансакција извршених мобилним банкарством већи за чак 81 пут", рекла је Јоргованка Табаковић.

Истакла је да је Србија је међу првима у Европи уредила и процес видео-идентификације корисника финансијских услуга, а доношењем Закона о дигиталној имовини постала је једна од првих земаља које су детаљно регулисале ову област.

Домаћини Кинеског форум за финансијску технологију су Међународна банкарска федерација, Кинеско удружење банака и Кинеска асоцијација трговине робе и услуга.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво