Читај ми!

Мали се састао са новом шефицом канцеларије ММФ-а у Србији

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са новом шефицом Канцеларије Међународног монетарног фонда у Београду (ММФ) Јулијом Устјуговом, са којом је разговарао о предстојећој Мисији ММФ-а, као о о алокацији СДР (Special Drawing Rights) по којој Србији припада 890,2 милиона долара, саопштено је из Министарства финансија.

Саговорници су, како се наводи у саопштењу, најпре разговарали о макроекономској ситуацији у Републици Србији, која је оцењена као изузетно повољна с обзиром на то да је, због добрих резултата из прва два картала, Министарство финансија повећало пројекције раста за ову годину на 6,5 одсто.

Додаје се да су Мали и Устјугова разговарали и о процесу повлачења средстава које је ММФ алоцирао за све државе чланице, које је највеће у историји, и које за Србију износи 890,2 милиона долара.

"Добијена средства не представљају класичан зајам, а за њих ће се рачунати годишња камата од 0,05%. Мали је истакао да је ММФ на овај начин показао озбиљност и одговорност у доба кризе, и намеру да се свет што пре оборави од пандемије коронавируса и да настави даље", стоји у саопштењу.

Истиче се да је на састанку прецизирано и да ће прва званична Мисија ММФ-а у оквиру новог саветодавног аранжмана бити одржана у другој половини октобра. Тема мисије ће бити буџет за 2022. годину, наставак структурних реформи и фискална правила, што и јесте део новог аранжмана.

Нови саветодавни аранжман Републике Србије и ММФ-а потврдио је одбор у Вашингтону 18. јуна 2021. године, трајаће 30 месеци и не подразумева финансијску подршку, већ искључиво саветодавну.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво