Читај ми!

Ко су тајни купци – понашају се као прави, а запослени не знају да их посматрају

У мору страних речи и израза, научићемо и овај – мистери шопинг. Према неким проценама, купци своје разочарање деле са још девет до 20 особа. Да би избегле лошу рекламу, неке компаније увеле су такозвана мистери шопинг истраживања. Ево шта то значи.

Они су међу нама. Тајни купци. Понашају се као прави, а запослени не знају да их посматрају. Ови истраживачи тржишта гледају све.

Од тога да ли их је продавац ословио, био љубазан, понудио помоћ, до квалитета чистоће и осветљења у продајним објектима. Овај трговински ланац недавно је урадио мистери шопинг пројекат. Кажу да су им резултати веома важни за побољшање асортимана и квалитета услуге.

"Можемо из ових пројеката да утврдимо конкретне објекте у којима је постигнуће далеко изнад просека као и оне објекте у којима је потребно порадити на унапређењу како бисмо нашим потрошачима понудили најбољу могућу услугу. Доста често се ови пројекти спроводе без знања колега из малопродаје, јер је управо тај елемент онај који нам помаже да дођемо до праве слике", каже Александар Петровић из "Меркатора С".

Процењује се да због лоше услуге и нељубазности готово 70 одсто потрошача напусти продајно место, а неки показатељи говоре да је пет пута скупље довести новог купца него задржати старог.

Предраг Курчубић, генерални директор ИПСОС-а, каже да је компанијама врло важно да потрошачи буду задовољни, а то се постиже кроз поштовање продајних процедура од стране продајног особља.

"Ту мистери шопер има своју значајну улогу јер прихватајући све оно што долази као савет од истраживачких компанија, а на основу резултата истраживања врло лако могу да оптимизују своје продајне процесе што директно врло често подиже задовољство потрошача", рекао је Курчубић.

Услуге тајних купаца најчешће користе банке, трговински ланци, бензинске пумпе и ИТ индустрија јер само задовољан купац диже промет и представља бесплатну рекламу.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара