Читај ми!

Зашто су плануле паре за развој пословне инфраструктуре у Србији

И ове године плануло је више од милијарду динара које је Министарство привреде одредило за подршку развоју пословне инфраструктуре. Пријавило се 86 локалних самоуправа са 94 пројекта. Од тога је одобрено 35 пројеката за опремање индустријских зона, а доста захтева је било и за развој инфраструктуре у туризму.

Зелено светло добили су пројекти које су локалне самоуправе добро припремиле. То су пре свега приложена комплетна техничка документа. Процењивало се и који ће од кандидованих пројеката најбрже и највише допринети стварању повољног пословног амбијента за нова улагања.

За Крушевац то је локација Стари аеродром где су за две-три године изграђене нове саобраћајнице, канализација, водоводна мрежа, расвета и где су своје место нашле водеће домаће и светске компаније.

"Са Министарством привреде ове године уложили смо око 70 милиона из буџета, 73 практично. И они су дали толико, тако да са око 150 милиона изграђујемо кружни ток, изграђујемо и потпуно нове саобраћајнице на том делу", каже Јасмина Палуровић, градоначелник Крушевца.

Александар Пајић, градоначелник Шапца, истиче да је један од последњих пројеката чија је  реализација већ почела везан за северозападну радну зону за изградњу саобраћајнице Нова 5,  а да је вредност пројекта 17 милиона. 

Просечан износ одобрених средстава је 29 милиона динара. То опет зависи од развијености општине. За прву и другу категорију развијености, Министарство привреде суфинансира 60 одсто вредност пројекта.

Ако су неразвијене општине, оне могу да рачунају и на стопостотно покривање вредности пројекта. Тутин, који је у четвртој категорији развијености, даје само 20 одсто ПДВ-а, тј. око 11 милиона динара.

"Локалне самоуправе то стварно користе баш да би припремиле терен за инвеститоре. Нормално је да свако жели да у свом граду упосли људе. Знате и сами, то је живот и ми им помажемо у томе", каже Анђелка Атанасковић, министарка привреде.

Од 35 одобрених пројеката, чак 27 стиже управо најнеразвијенијим општинама, док је осам пројеката у најразвијенијим.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се