Читај ми!

Хотелијерство "на леру", угоститељи траже подршку државе да би опстали

Хотелијери у Србији се и даље суочавају са бројним изазовима изазваним епидемијом коронавируса и поред нешто боље ситуације овог лета. Државна помоћ неопходна је и у наредном периоду како би опстали, рекао је за РТС директор Удружења хотелско-рестораторске привреде Србије Георгиј Генов.

Пре короне, током лета, попуњеност свих престоничких хотела била је у просеку око 80 одсто. На половини овогодишње сезоне је у свега 13 централних хотела попуњеност нешто већа од 50 одсто.

"Стални су изазови пред хотелском и туристичком индустријом. Попуњеност смештајних капацитета у Београду је око 50 одсто, иако има и хотела који су потпуно попуњени. Када је реч о планинским центрима, они су нешто мање попуњени него прошле године, јер су се многи определили за одлазак на море. Квалитетнији, луксузнији хотели су попуњенији, јер платежно способни клијенти траже максимум за свој новац", рекао је за РТС директор Удружења хотелско-рестораторске привреде Србије Георгиј Генов.  

Током пандемије, процене су да је око 6.000 запослених у хотелима остало без посла. 

"Ми смо се трудили да задржимо раднике, јер су квалитетни радници окосница нашег посла.  Нажалост, најквалитетнији део менаџмента је или отишао у иностранство или потражио нови посао. Како би обучили и запослили нови кадар биће нам потребна помоћ државе, пре свега у виду олакшица да се бар прве две године не плаћају доприноси за новозапослене", рекао је Генов.

Држава је и до сада помагала хотелијере, око 300 градских хотела добило је директне субвенције - 350 евра по кревету и 150 по соби.

"Да није било те помоћи не би опстали, сада смо на режиму лера, и без даље помоћи биће тешко. Главни проблем су сада кредити код банака, који су доспели на наплату", каже директор Удружења хотелско-рестораторске привреде.

Како би покушали да врате госте, хотелијери су увели и здравствене сертификате који треба да посетиоцима гарантују да се у објекту спроведе све епидемијске мере. 

"Покренули смо пројекат 'Чисто и сигурно' и сада 200 хотела има ту ознаку, што гостима гарнтује да се у њима примењују сви протоколи", навео је Генов.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво