Читај ми!

Атинска берза сувласник Београдске берзе, aкције српских компанија видљивије страним инвеститорима

Атекс је од прошле недеље власник 10,2 процента Београдске берзе. Kомуникација са атинском берзом иде у правцу да се кроз њихову мрежу видљивости на глобалним инвестиционим мапама придружи и оно што се генерише из Србије – српска инвестициона понуда. Удео власништва није најважнији већ то што са уласком Атинске берзе у нашу организациону структуру имамо и улазак новог знања. То је оно што нам недостаје и имамо прилику за технолошко унапређење посла, каже за РТС директор Београдске берзе Синиша Крнета.

Гостујући у Јутарњем програму Крнета истиче да је дневни промет акција на атинској берзи једнак двогодишњем промету београдске берзе.

 

"То довољно говори у снази атинске берзе и она доминира над берзама у источној Европи и спада у ред највећих берзи овог дела континента", наглашава директор Београдске берзе.

Према његовим речима у питању је берза која је спремна да партнерски помогне у развоју тржишта капитала у Србији.

Додаје да ће Атекс покушати да изразиту банкоцентричност нашег тржишта допуни новим квалитетима који ће финансијско тржиште учинити ефикасијим али и доступнијим пре свега привреди и грађанима.

Само један проценат српских компанија су организоване као акционарско друштво.

"Сама власничка структура и правна форма у којој су наше успешне компаније основане неопредељује успех тих компанија. Међутим, све компаније које играју тржишну утакмицу принуђене су да континуирано инвестирају у сопствени раст и развој, освајају нова тржишта, како производа и услуга тако и географсска тржишта", објашњава Крнета.

Према његовим речима за финансирање такве тржишне утакмице потребно је континуирано улагање. Оно што је највећа замка у економијама које немају развијено тржиште капитала - берзу јесте што је сваки екстерни улазак капитала представља позајмљивање.

Наглашава да комуникација са атинском берзом иде у правцу да се кроз њихову мрежу видљивости на глобалним инвестиционим мапама придружи и оно што се генерише из Србије - српска инвестициона понуда.

"Ми смо нажалост оскудни у тој понуди. Ми са Београдске берзе смо у великој мери на терену, разговарамо са власницима најуспешнијих компанија и давно смо престали да се изненађујемо колико власници знају о берзи. На нама је да им понудимо додатни квалитет који до пре неколико дана нисмо могли да им понудимо и да их у том смислу додатно мотивишемо да још једном ревидирају своје одлуке и додатно финансирање обаве на тржишту", поручује директор Београдске берзе.

Додаје да свака берза има своју трговачку платформу. Интенција је да зарад примамљивости глобалне доступности на инвестиционим мапама и Београдска берза своје пословање мигрира на коришћење грчке трговачке платформе на којој већ раде Атинска и Кипарска берза.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се