Читај ми!

Вучић са представницима Зиђина: Обезбедити потпуно чист ваздух за становнике Бора

Председник Србије Александар Вучић састао се са представницима компаније "Зиђин" и амбасадорком НР Кине Чен Бо и том приликом од фабрике затражио да угради додатне капацитете и смањи емисију штетних гасова у топионици у Бору и најкасније до краја године обезбеди потпуно чист ваздух за становнике тог града.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са представницима компаније Зиђин, са којима је разговарао о развоју новог рудника Чукару Пеки и самог РТБ Бора.

Председник Вучић је тражио од представника компаније да Зиђин угради додатне капацитете и смањи емисију штетних гасова у топионици у Бору, као и да најкасније до краја године обезбеди потпуно чист ваздух за становнике тог града.

"Пројекат Чукару Пеки је значајан са аспекта рапидног повећања производње концентрата бакра и касније катодног бакра. Пројектована су улагања од 500 милиона долара за развој и изградњу горње зоне рудника Чукару Пеки. Отварањем овог рудника, које је планирано у октобру 2021. године, Србија ће постати други произвођач бакра у Европи, после Пољске, а њено учешће у производњи ове руде повећаће се са садашњих 5 на 18 одсто", наводи се у саопштењу.

Током састанка презентовани су динамика и план развоја рударског басена. Компанија Зиђин се обавезала да до шесте годишњице затварања трансакције инвестира више од милијарду долара у надоградњу, проширење или изградњу четири рудника и топионице.

Председник Вучић је истакао да се очекује да ће, након завршетка система за смањење аерозагађења, емисије штетних гасова бити у граничним вредностима. У августу се очекује да систем за смањење аерозагађења буде функционалан.

Вучић је у петак, на обележавању Дана рудара Србије, изјавио да је Зиђин најавећи извозник у Србији, уз ХБИС – смедеревску железару, као и да очекује да ће Зиђину, са рудником Чукару Пеки код Бора, све више расти извоз.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара