Читај ми!

Мали: Привредни раст у првих шест месеци 7,5 одсто, помоћ пензионерима из реалних извора

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Србија у првој половини године остварила привредни раст од око 7,5 одсто. Помоћ пензионерима од по 20.000 динара биће из реалних извора, истакао је Мали.

Синиша Мали је подсетио да је у првом кварталу ове године остварен раст од 1,7 одсто, а у другом кварталу 13,4 одсто.

"Упркос пандемији ми смо у јуну и у јулу ове године имали неочекивани суфицит у буџету, од око 60 милијарди динара. У том периоду, ми смо планирали минус од 198 милијарди, а на крају седмог месеца имамо минус од 38,5 милијарди динара. Резултат је бољи за око 160 милијарди динара, односно милијарду и 300 милиона евра", рекао је Мали за ТВ Пинк, а саопштено из Министарства.

Истиче да су бољи приходи и боља наплата ПДВ-а, као и да све иде боље него што је планирано.

Мали је навео и да је опредељење државе да добре резултате подели са грађанима, додајући да пензије од јануара сигурно неће расти испод 5,5 до шест одсто, у складу са швајцарском формулом.

"И ове године су пензије расле 5,9 процената, упркос пандемији. Желим да истакнем да континуирано подржавамо грађане, посебно најстарије, пензије расту из године у годину. Плате у јавном сектору такође расту и из те перспективе треба посматрати планирану уплату од 20.000 динара пензионерима. Мислим да је то сјајна вест за најстарије, а и показује степен наше бриге за њих, за најугроженије", навео је он.

Додао је и да ће предлог Владе послодавцима и синдикатима бити да повећају минималне зараде од 1. јануара следеће године за 9,4 или 9,5 одсто, односно да са 32.022 динара колико је сада у просеку, минимална зарада буде већа од 35.000 динара.

"Очекујемо да ћемо са овим подизањем минималне зараде, просечну зараду следеће године подићи на ниво од 612 евра, а то значи да ће она у децембру ићи од 630 до 650 евра", закључио је Мали.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво