Читај ми!

Брнабићева у Њујорку са представницима ИТ комапнија – шанса за улагање у домаће стартапове

Србија ће наредна два дана бити представљена у Њујорку као инвестициона дестинација за високотехнолошке компаније. Премијерка Ана Брнабић састаће се са представницима америчких ИТ компанија и инвестиционих групација.

После пандемије све земље се утркују да се што брже опораве и привуку што више инвеститора. Међу онима који су најфлексибилнији у потрази за новим тржиштима показали су се они из ИТ сектора.

Са представницима таквих компанија премијерка Ана Брнабић састаће се у Њујорку као и са представницима стартап компанија који су пореклом из Србије али са онима који послују глобално и који траже нова тржишта.

Брнабићева наводи да је већ обавила прелиминарне разговоре о даљим правцима развоја.

Као предности Србије у односу на друге земље истиче да смо међу првима у Европи донели законе о криптовалутама.

Према њеним речима, Србија је и међу дест најбољих у свету по блокчејн технологији, гејминг индустрији. Улаже се све више у биомедицину, додаје премијерка.

Брнабићева наглашава да је Србија од 2016. године добро стратешки инвестирала у образовање увођењем програмирања и информатике као обавезног предмета у основне школе.

"Проширени су капацитети техничких факултета, повећан је број специјализованих ИТ одељења, улаже се у научно-технолошке паркове, основана су три нова истраживачка института међу којима је и онај за развој вештачке интелигенције", наводи Брнабићева.

Тврди да Србију то довело да је, према најкредибилнијим светским извештајима, називају "стартап џином". "Пре неколико недеља изашла је Унескова листа земаља које се истичу улагањем у истраживање и развој по којима Србија први пут у топ 15 земаља на свету", каже Брнабићева.

"Инвеститори препознају Србију као дестинацију где вреди доћи где могу да се распитају шта је то учинила да се тако издвоји у односу на све у региону и Европи и да на крају буду заинтересовани да уложе – не само у отварање својих већ и у улагање у наше стартап комапније и фондове", наглашава Брнабићева.

Чини се да би најинтересантнији састанак могао да буде са представницима "Голдман сакса", мулитнационалне инвестиционе групације чије само име би могло да отвори врата за нове улагаче.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара