Брнабић: У управљања водама улажемо шест милијарди евра

Србија ће у наредних неколико година уложити готово шест милијарди евра у управљање водама, од чега 4,3 милијарде за заштиту вода од загађења, а милијарду и по евра у водоснабдевање, најавила је премијерка Ана Брнабић у обраћању на кинеском глобалном Еко форуму "Гуејанг 2021".

Ана Брнабић је истакла да је један од најважнијих приоритета Владе Србије унапређење система финансирања и инвестиционих улагања и планирања у сектору заштите средине и реализацији конкретних пројеката у овој области.

"Уложићемо средства у унапређење мониторинга квалитета ваздуха, у замену котлова за грејање путем преласка на гориво које мање загађује. Градићемо нове регионалне центре за управљање оптадом и радиити на затварању и санирању око 3.500 нелегалних депонија у градовима и општинама широм Србије, а издвојићемо средства и повећање пошумљености земље", навела је Брнабић.

Премијерка је напоменула да Србија и Kина имају интензивну сарадњу и у области заштите животне средине, са огромним потенцијалом за њено даље унапређење и проширење.

Подсетила је да је са кинеском компанијом ЦРБЦ потписан уговор за изградњу канализационе инфраструктуре у вредности од 2,73 милијарди евра, као и изградњу инфраструктуре за одлагање комуналног, чврстог отпада 265 милиона евра.

"Укупна вредност пројекта 'Чиста Србија' је око 3 милијарде евра и реализоваће се у седамдесетак општина у Србији. Овај пројекат видимо само као почетак сарадње Србије и Kине у области заштите животне средине", напоменула је Брнабић.

Она је изразила уверење да постоји значајан простор да се свестрана сарадња у области заштите животне средине и зелене трансформације даље продубуљује.

Премијерка је напоменула да је свету данас потребан нови концепт развоја који смањује зависност од фосилних горива, одваја раст од употребе нових ресурса и у којем су најсиромашнији и најрањивији заштићени од последица транзиције.

"Еко цивилизација као концепт је важан допринос свим мањим државама, као идеја чији је циљ да поспеши одрживи развој путем размена знања, искустава и практичне сарадње са Kином и другим земљама. Сарадња ће нас довести ближе остварењу циљева одрживог развоја УН до 2030", рекла је Брнабић.

"Влада ради на развоју оквира за циркуларну економију"

Премијерка је истакла и да се Србија данас налази у фази развоја када је неопходно окретање теми животне средине и еколошке одрживости, те да Влада Србије ради на развоју стратешког и правног оквира за нискоугљенични развој и циркуларну економију.

Подсетила је да је и председник Александар Вучић на Самиту о климатским променама истакао стремљење Србије да смањи емисију гасова са ефектом страклене баште од 13,2 одсто у поређењу са 2010. и од 33,3 одсто у поређењу са 1990 годином.

Брнабић је истакла и да ће Србија повећати енергетску ефикасност и проценат обновљивих извора енергије у производњи електричне енергије, као и у индустрији, грејању и транспорту, а те амбиције ће бити исказане у будућој стратегији нискоугљеничног развоја са акционим планом и интегрисаним планом за енергетику и климу, које ће убрзо бити усвојене.

"Видимо Србију 2050. године као нискоугљенично друштво са компетитивном и економијом која ефикасно користи ресурсе, а грађанима омогућава нова зелена радна места и квалитет живота у климатски отпорнијем друштву", рекла је Брнабић.

Она је навела и да је Србија тренутно једина земља у региону која је израдила мапу пута за циркуларну економију, која даје смернице за развој модерне, ресурсно и енергетски ефикасне циркуларне економије и повезује актере који учествују у процесу транзиције из линеарне у циркуларну економију.

Додала је да је Србији веома значајно искуство партнера из Kине у достизању баланса између захтева за брзим растом БДП-а, праведном расподелом нове вредности и очувањем животне средине и одрживим развојем.

Брнабић је истакла и да су политички односи Србије и Kине изванредни и да их карактерише свеобухватно стратешко партнерство и челично пријатељство, додајући да је поносна што су односи две земљ на највишем историјском нивоу.

Премијерка је поновила да Србија придаје велику пажњу и подршку кинеској иницијативи "Појас и пут" и свеобухватној платформи сарадње Kине и земаља Централне и Истоичне Европе.

"Еко Форум Глобал Гуејанг" се организује од 2009. године и једини је форум на високом нивоу на тему екологије и заштите животне средине који се организује у Kини на националном нивоу.

Одржава се данас и сутра у граду Гуејанг у провинцији Гуејџоу, а тема овогодишњег форума је нискоугљенична трансформација и зелени развој.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се