Читај ми!

Технолошко-индустријски парк у Крагујевцу представио капацитете домаћим и страним ИТ фирмама

Информационо технолошки сектор је област са највећим растом у земљи. Знање, креативност и иновативне идеје наших стручњака високо су вредноване широм света. Мајнд парк у Kрагујевцу планира да у оквиру комплекса на 150 хектара, окупи најбоље, понуди им простор и образовање и од индустријског - Kрагујевац претвори у центар хај тек технолигија.

Нови Сад је мека домаћег ИТ сектора. Велики број извозно оријентисаниих компанија, уз Научно технолошки парк, база су информационих технологија и креативних индустрија. И најбољима недостају кадрови.

"Улагање у локалне заједнице које нису, да кажем већи градови у Србији, додатно помаже да развијемо и мање развијена регионална тржишта и да допринесемо заједно бољитку целе земље", сматра Станислав Грујић из новосадског Вега ИТ.

И Ненад Стефановић из новосадског Девотим-а каже да су усмерени углавном на грађење својих личних ресурса, од студентске клупе, па до, неког коначног финалног ИТ стручњака.

"Пословање у другим регијама Србије, можда би могло да буде неки наш нови адут", верује Стефановић.

Све што недостаје тржишту школује Универзитетет у Kрагујевцу. Од информатичара до мастер студијских програма у областима информационих технологија и креативних индустрија. То мења привредну слику града.

"Од софтверских инжењера до експерата за вештачку интелигенцију, за развој компјутерских игара, за примену информатике у друштвеним наукама", набраја професор Бобан Стојановић са Универзитета у Kрагујевцу.

Градоначелник Kрагујевца Никола Дашић каже да се ради на томе, да што више младих из области информатичких наука развијају у будућности град Kрагујевац, односно, да привуку што више таквих компанија.

Привредно "чудо" у срцу Шумадије један, од највећих индустријских паркова у Европи, Мајнд парк- у оквиру којег послује 10 фирми, међу којима је и немачки "Сименс", отвара врата новим технологијама и новом развојном циклусу компаније.

"С обзиром да смо до сада промовисали Мајнд парк, као центар индустрије шинских возила ово је један корак, где хоћемо да покажемо, да смо отворени за копаније из ИТ индустрије", објашњава извршни директор Мајнд парка дарко Ђорић.

Саветник председника Србије Јорг Хескенс сматра да је то фантастична ствар.

"Стварно, то није само економска локомотива, него стварно модел за целе услове, за целу Србију", истиче Хескенс. 

А своје знање и идеје у оквиру Мајнд Хакатон такмичења, представили су средњошколци и студенти, који чине окосницу развоја информационалних технологија у Шумадији.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво