Читај ми!

Ускоро јавни позив грађанима за изолацију, котлове, промену столарије – какве су цене и шта кажу стручњаци

Ових дана 67 локалних самоуправа које су са државом ушле у први круг субвенционисања грађана за побољашње енергетске ефикасности, објавиће конкурсе за предузећа која производе и уграђују столарију, изолацију и котлове за грејање. Грађанима ће бити плаћена половина трошкова за неке од тих инвестиција коју буду тражили. РТС је проверавао каква је понуда и цене на тржишту.

Када локалне самоуправе направе списак најповољнијих понуђача, грађани ће одабрати једну и јавити се на јавни позив општине или града који ће бити расписан у августу.

На основу те пријаве домаћинство уплаћује новац изабраној фирми за радове, а субвенције, што је половина тих уложних средстава, биће им исплаћена, када локална комисија изађе на терен и провери урађени посао. Грађани већ обилазе продајне објекте.

Шеф малопродаје предузећа "Храм 032" у Београду Петар Тутић каже да је интересовање грађана веома велико.

"Углавном се сви интересују за енергетски ефикасне отворе, односно столарију. Цена више нема примат, људи се оријентишу на квалитетнију столарију и желе то и да купе", наводи Тутић.

Цена столарије, изолације, котлова за грејање 

Тачну рачуницу је тешко направити јер је понуда велика, а цене шаролике, али грубе процене са тржишта показују: за просечан стамбени објекат од 60 квадратних метара уградња комплетне столарије кошта од 1.000 до 2.000 евра у зависности - да ли су врата и прозори пе-ве-це, што је јефтинија варијанта, или скупља од алуминијума.

Архитекта у ЦИП-у Гордана Васиљевић указује да пе-ве-це прозори који се најчешће користе код нас постижу јако добре резултате.

"Нећете погрешити ако купите прозор од пе-ве-цеа са адекватним стаклом. Нарочито је битан и сам начин уградње. И он ће бити исто тако квалитетан у заштити и од топлоте и од хладноће као један алуминијумски прозор", наглашава Васиљевићева.

За фасадну изолацију куће исте квадратуре треба издвојити око 1.200 евра. Квадрат термичког омотача кошта имеђу 15 и 28 евра у зависност да ли је стиропор или камена вуна. Препоручује се да дебљина изолације буде од 10 до 12 центиметара.

"Најчешће у пројектима за термоизолацију зидова и кровова користимо минералну вуну а њена дебљина зависи од спољне температуре, климатске зоне у којој се налази објекат", објашњава Светлана Карановић, директорка Завода за архитектуру и урбанизам - ЦИП.

Како истиче, стиропор се користи за објекте мање спратности – индивидуалне породичне куће.

За исту површину стамбеног простора, ко већ има радијаторе, а жели да промени котлове за грејање на чистији енергент, њихова цена са уградњом кошта од 80.000 до 160.000 динара.

Исти услови важе и за оне који живе у зградама, с тим што им за замену котлова и изолације треба сагласност половине станара. Уколико мењају само столарију, та сагласност им не треба.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се