Читај ми!

Млад човек одлучи да покрене фирму, оде у ПКС и шта даље

Директорка Сектора предузетништва у ПКС Бранислава Симанић рекла је за РТС да је секција за младе предузетнике формирана у циљу економског оснаживања младих у Србији а предвиђено је да окупља младе до 35 година као и власнике старт-ап компанија.

У Привредној комори Србије основана је секција за омладинско предузетништво која ће пружати подршку младим предузетницима у развијању пословања кроз бесплатне едукације, промоцију и пословно повезивање на регионалном и међународном нивоу, што је и најважније.

Гостујући у Јутарерм програму РТС-а, Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва у ПКС рекла je да су пре неколико дана у ПКС формирали секцију за младе предузетнике.

Секција је формирана у циљу економског оснаживања младих у Србији и предвиђено је да Секција окупља младе предузетнике до 35 година као и власнике старт-ап компанија.

Према њеним речима, неки од циљева рада Секције биће усмерени на њихово економско оснаживање и умрежавање како у Србији тако и у региону.

"Имамо неке споразуме и меморандуме потписане са регионалним удружењима предузетника, тако да ћемо радити на примерима промоције добре праксе што им је корисно да виде како су и неки успешни предузетници имали развојни пут када су почели некада са својим компанијама - шта је то са чиме су се суочавали, на који начин су превазилазили те евентуалне проблеме у пословању и на који начин су они постали успешни", рекла је Симанићева.

Порука младима да започну посао

Главни циљ је, како подвлачи, да се пошаље порука да се подстичу млади људи да након завршетка формалног образовања започињу споствени посао, зато што ћемо моћи на тај начин да отворимо више радних места, млади ће бити економски оснажени и остаће овде у Србији.

Симанићева каже да младе треба подржати - њима је у том периоду значајна подршка. Сада они могу да рачунају и на подршку државе и на подршку ПКС.

"Ове године је Фонд за развој преко Министарства привреде расписао финансијска средства за старт-апове и за младе предузетнике по први пут као и за жене предузетнике, а са друге стране ПКС својим бесплатним услугамапредставља снажну подршку њиховом пословању, то је начин на који ћемо ми њима помоћи", рекла је она.

Оно на чему ћемо инсистирати је дигитализација њиховог пословања јер на тај начин њихови бизниси могу да буду конкурентни и одрживи на дужи рок. Са друге стране, инсистираћемо на едукацији јер не можете бити довољно образован и учење би требало да траје у суштини читавог живота, рекла је директорка Сектора предузетништва у ПКС.

Биће организован велики број бесплатних едукација, у нашем сектору су увек едукације бесплатне и на теме које они желе, од њих добијамо инпуте шта је то на чему они желе да раде како би унапредили знања и вештине, рекла је Симанићева.

Ове године едукација ће бити први пут организована и током лета. Они су изразили жељу да се организује бизнис енглески језик - од 15. јула закључно са 15. септембром сваког четвртка у 13 часова биће онлајн едукација како би сви који нису у Београду могли да присуствују тим едукацијама.

Сви заинтересовани могу да се пријаве на мејл адресу preduzetnik@pks.rs. Не постоји ограничење у броју предузетника који могу да се пријаве.

Који услови морају да се испуне

Симановићева указује да се то односи на предузетнике али ивласнике мирко и малих предузећа. Након пријаве достављају се позиви за онлајн едукације.

"Ми им помажемо у изради бизнис планова, имамо младе који тек желе да започну посао. Ми смо и ту за њих, имамо и бесплатан онлајн водич за оснивање фирме а дајемо комлпетну информацију и подршку на који начин могу да конкурушу, пружамо им помоћ око читаве документације коју треба да предају да би аплицирали за финансијска средства", рекла је Симанићева.

"Свим заинтересованима за сва питања стојимо на располагању на адреси preduzetnik@pks.rs - све колеге су ту, у року од 48 сати најкасније достављамо одговоре, за едукације могу да се пријаве на исту адресу и за сва њихова питања и сугестије ми смо ту", закључила је Бранислава Симанић.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво