Опрезно са виртуелним валутама, у Србији још нису средство плаћања

Професор Хасан Ханић са Банкарске академије каже да постоји велико интересовање младих за дигиталне валуте, али да треба бити веома опрезан у трговини њима, посебно када за то не постоји сагласност централне банке. Оглашавање виртуелних валута мимо Закона кажњава се са пет милиона динара.

Народна банка Србије упозорила је грађане да не улажу новац у дигиталну имовину која не испуњава законске услове и да постоји ризик да ће изгубити уложена средства.

Саопштење су објавили пре два дана, након навода у медијима да је оглашена и издата прва српска виртуелна валута.

Већина грађана не зна довољно о дигиталној имовини и валутама, али свакако сви треба да разумемо оваква упозорења.

Професор Хасан Ханић са Банкарске академије каже за РТС да је оглашавање понуда виртуелних валута које се издају у Србији дозвољено само у складу Законом о дигиталној имовини. 

"Прошле године је донет Закон о дигиталној имовини који у својих 145 чланова објашњава ову доста комплексну материју. То је тема о којој се доста говори, а нарочито велики број младих који имају интересовање за дигиталне валуте", каже професор Ханић, гостујући у Јутарњем програму.

Начин на који је ова вест презентована изазвала је велику пажњу, управо да се мисли да иза тога стоји држава, објаснио је Ханић.

"Међутим, за разлику од виртуелних валута иза којих не стоји централна банка земље, дигитални новац иза којег стоји Народна банка Србије је посебна тема која ће ускоро уследити. Као што друге централне банке САД, Влике Британије, ЕУ разматрају стратегију увођења дигиталног новца, то је нешто у шта може да се улаже и то је својеврсна револуција у банкарству", рекао је Ханић.

Ипак, овде треба бити опрезан, каже Ханић, јер је дато појединцима, физичким и правим да тргују, купују или продају, али запис на одређуну вредност што је одређена конвенција.

Према његовим речима, ризик је изузетно велики, ту постоји могућност да дође до превара и треба бити додатно опрезан.

Посебно, каже, треба скренути пажњу на то да не постоји, односно да је организатор који је развио платформу анониман.

"А ако се деси да је пала вредност биткоина за 50 одсто или сутрадан вреди нула, немамо одговорног лица за то", навео је професор.

И за то, посебно када је реч о непостојећој валути, када НБС није дала сагласност, генерално треба бити опрезан у трговини виртуeлним валутама, рекао је Ханић.

"Када се оглашава као прва српска витауелна валута, а посебно када се аплицира да иза тога стоји НБС, онда то представљња золупотребу и то је кажњиво, рекао је Ханић.  

За оглашавање виртуелних валута супротно одредбама Закона о дигиталној имовини прописана новчана казна и до 5.000.000 динара. 

Спајање банака како би се повећала ефикасност 

Од 1. јула Банка Поштанска штедионица и МТС банка послују као једна банка. Послове спајају Директна и Еуро банка. 

Професор Ханић објашњава да се банке спајају како би се повећа ефикасност пословања, да се обезбеди информационо-конуникациона подршка.

"Имајући у виду да Банка Поштанска шедионица има огроман број клијената, и да би се смањили редови уверен сам да ће развијене платфорне те, иначе, мале банке повећати ефикасност пословања", каже Ханић.

То значи да ће та банка пружати квалитије услуге уз ниже накнаде и тиме повећати учинак целокупног банкарског сектора, истакао је професор Ханић.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво