Читај ми!

Ускоро нови конкурси за пољопривреднике, Недимовић о противградним ракетама: Ни С-300 не погађа 100 посто

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже за РТС да је расписан конкурс за средства из ИПАРД програма, вредан готово седам милијарди динара. Најавио је још неколико конкурса за субвенције у пољопривреди, истичући да ће ова година бити добра у сектору ратарства. Указује да је поред противградне заштите неопходно и осигурати засаде.

Бранислав Недимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је конкурс за новац из ИПАРД програма отворен 21. јуна и биће све до 10. септембра. Након тога биће формиране ранг-листе.

У зависности од сектора, поврат новца иде од 60 до 80 одсто, каже Недимовић.

Додаје да се новац може добити за инвестиције од минимум 5.000 евра, а максимално до 700.000 и 1.000.000 евра, зависно од сектора.

"То је за набавку свега што треба, што вам падне на памет, осим за тракторе. Значи, за изградњу објеката, засаде, механизацију", рекао је Недимовић додајући да се очекује више захтева него претходних година.

Министар наводи да је управо завршен конкурс за воћаре и повртаре. Било је око 2.300 пријава, а резултати конкурса биће објављени ускоро.

У јулу ће бити објављен нови конкурс за сточаре, а за ратаре у септембру.

"Ова година личи да ће бити добра ратарски и морамо да учинимо све да максимално експлоатишемо то све", каже Недимовић.

"Ни С-300 не погађа 100 посто" 

Говорећи о противградним ракетама, министар каже да је у последњих 27 дана испаљено више ракета него целе 2015. године.

"Имамо 18.000 ракета, испаљено је око 5.000, а остало око 13.000. Фрушка гора је потпуно аутоматизована, већ се виде резултати аутоматизације. Тамо су резултати много бољи него кад су људи морали сами да циљају и гађају. Морате бити свесни да то мора да се комбинује са осигурањем, зато држава даје субвенције од 70 одсто за воћарске културе, ни С-300 не може да погоди 100 одсто", указује Недимовић.

Када је реч о овогодишњем приносу јечма, министар каже да је род добар, што се очекује и за пшеницу.

Недимовић очекује да просечан принос пшенице по хектару буде и већи од 10 одсто него прошле године, када је био око пет тона по хектару.

Наводи да га брине кукуруз, пошто нема довољно кише, али додаје да радује прогноза која најављује падавине.

"Кад идете ауто-путем видите све више и више система за наводњавање, зато дајемо субвенције, да што више људи може да реагује кад има мањка падавина", наглашава Недимовић.

"Нападамо тржиште од 200 милиона људи" 

У посету Србији данас долази министар пољопривреде Русије, а Недимовић каже да он не иде у пуно земаља, тако да је ово велика част за Србију.

"Разговараћемо о нашој размени, 365 милиона долара је српски извоз према Русији, највише воће, и то говори да је споразум о слободној трговини са Русијом добар и по сваку цену морамо да сачувамо и да спречавамо потенцијалне реекспорте, зато смо имали много хапшења претходних година", наводи министар пољопривреде.

Каже да током посете руског министра очекује добре вести за сектор воћа.

"Имаћемо нове извознике, покушаћемо да снизимо капацитет оних који имају хладњаче да могу да извозе. Десетог јула ступа на снагу споразум са Евроазијском унијом, нове погодиности за овчји сир, воћне ракије. Идемо да нападнемо тржиште од 200 милиона људи, то је невероватан потенцијал", напомиње Недимовић.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво