Читај ми!

Пали први откоси пшенице у Средњем Банату, какав се принос очекује

Жетва јечма на банатским њивама се завршава, а спорадично почиње жетва пшенице. Ратари чекају да се клас довољно добро осуши да не би морали плаћати трошкове сушења.

Парцела под пшеницом од три и по јутра Миће Петромањанца из села Јанков Мост пожњевена је ове године међу првима у атару. Усев је засејан у оптималном року, а принос ће бити сличан прошлогодишњем.

"Данас смо изашли први дан, а сад ће да видимо. Очекујем бар 35 метара по јутру да буде, каква је била ситуације, није било кише", каже Мића Петромањанц, додајући да би цена од бар 30 динара по килограму покрила трошкове и обезбедила неку зараду.

Највећи противник ратара у овој фази жетве пшенице је влага зрна. Тренутно се креће од 12 и по до 16 и по одсто. Све преко 14 захтева додатно сушење.

"Зрно, као да је суво, а слама је мекана још. Мекано је, зелено још. Зато не знам, то кад се муља у комбајну, од сламе, да ли добија сад зрно влагу видећемо", напомиње Роберт Милер, пољопривредник из Михајлова.

Што се тиче јечма, жетва је при крају. Ратари наводе да су временски услови погодовали јечму, а није било ни јаких ветрова, па је усев избегао полегање, што је најчешћа штета.

"За сад је одлично. Ово је прва њива и биће отприлике седам до седам и по тона по хектару, све испод тог је неуспех. Урађена пуна агротехника и време је погодовало јечму", указује Стевица Бранчин, пољопривредник из Кумана.

Трговање новим родом је почело када је реч о јечму. На Продуктној берзи у Новом Саду први уговори су били са ценом од 19 динара и 60 пара до 20 динара за килограм. Откупна цена нове пшенице још увек није формирана.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво