Читај ми!

Обвезнице Србије укључене у Џеј-Пи Морган индекс

Обвезнице Републике Србије званично су укључене у Џеј-Пи Морган индекс државних обвезница земаља у развоју (GBI-EM Global Diversified Index).

Тај индекс укључује државне обвезнице деноминоване у локалној валути којима се редовно тргује, са фиксним купонским стопама, а којима страни инвеститори могу лако да приступе, саопштило је Министарство финансија.

Ресорни министар Синиша Мали оцењује да је то велики успех за нашу земљу и још једна потврда вредности и квалитета српских обвезница на светском тржишту.

"Џеј-Пи Морган индекс прате сви озбиљни професионални инвеститори у свету, а то значи да ће имати Србију на радару за потенцијална улагања", наводи Нали.

"Доста смо радили на овоме у протеклом периоду, а нарочито у контексту развоја домаћег тржишта капитала. Србија је данас земља која има поверење у међународном инвестиционом окружењу", додао је Мали.

Према његовим речима, Србија је постигла значајан напредак у јачању ликвидности секундарног тржишта државних хартија од вредности, што је допринело укључењу српских обвезница у реномирани Џеј-Пи Морган индекс.

"Од фебруара ове године, када је и најављено укључење у индекс, приметан је значајан пораст промета на секундарном тржишту, као и долазак нових купаца наведених обвезница", каже Мали.

На овај начин се отварају врата и за боље услове за привреду, као и за локалне и међународне инвеститоре", навео је министар финансија и додао да је промет овим обвезницама на секундарном тржишту у јуну, до укључења,  порастао за више од 260 одсто у односу на јануар, пре него што је Џеј-Пи Морган објавио информацију о датуму укључења.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се