Читај ми!

Све више хране из Србије на полицама у Русији, од јула се очекује још већа размена

Трговина прехрамбеним производима између Србије и Русије за десетак година увећана је готово пет пута, на 480 милиона долара у прошлој години. Уз Споразум са Евроазијском унијом, чија примена почиње у јулу, очекују се још већа размена. У Русију се извозе јабуке, брескве, нектарине, храна за кућне љубимце, садни материјал, а увози се сунцокретово уље, маргарин, шећер и дуван.

Делује чудно с обзиром на величину држава, али Србија у Русији продаје више хране него што из ње увози. Прошле године та разлика била је 250 милиона долара. И док се српске компаније већ дуго боре да изађу на велико тржиште Русије, сада и Србија њима постаје интересантна.

За три дана агроиндустријског форума у Београду планирано је више од 200 састанака српских и руских привредника.

Екатарина Корчагина, директор компаније "Сладонеш" каже да дуго размишљају о новим тржиштима на тлу Европе.

"Видели смо да у трговинама имате много кондиторских производа који су слични ономе што ми радимо. Ипак, имамо производе за које мислимо да их код вас нема. Реч је о вафлима и кексима црне боје. Такође, имамо и један специфичан производ намењен потрошачима који купују еколошку храну", наводи Корчагина.

Антон Красиљњиков из "Русагра" каже да производе сунцокретово уље, маслац и мајонез, који извозе у више од 40 земаља, и да желе да уђу на српско тржиште.

"Сада нам је лакше, јер су укинути порези између две земље, па су цене прихватљиве различитим категоријама потрошача. У наредних шест месеци наши производи ће се појавити у српским трговинама. Причали смо са великим произвођачима уља у Србији који желе да откупе наше сировине и да од њих производе уље", истиче Красиљњиков.

Руси кажу да су их санкције Европске уније ојачале

На изненађење многих, Руси кажу да су их санкције Европске уније ојачале.

Сергеј Левин, заменик министра пољопривреде Руске Федерације објашњава да су због санкција ЕУ променили пољопривреду, која је порасла и оснажила се.

"Дуго година смо били зависни од увоза различитих прехрамбених намирница. Увозили смо месо, а нисмо га производили. Сада смо у потпуности заситили домаће тржиште, и чак смо постали и извозници говедине, свињског и живинског меса", наглашава Левин.

Повећава се број фирми које могу да извозе у Русију

Последњих месеци повећава се број фирми из Србије које могу да извозе у Русију.

Андреј Беслаћ, генерални директор "Млекопродукта" каже да, пошто се ради о производима животињског порекла, постоје стандарди који морају да се достигну и које Русија захтева.

"Нама је требало око годину дана и неколико милиона евра инвестиције и сарадња са министарством и Управом за ветерину да достигнемо тај ниво. Да унапредимо процесе да би нам омогућили да извозимо наше производе на руско тржиште", наводи Беслаћ.

Споразум са Евроазијском унијом отвара велико тржиште

Од јула на снагу ступа споразум Србије са Евроазијском унијом, који ће нашим прозвођачима отворити тржиште са око 200 милиона потрошача.

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде истиче да храна постаје доминантна тема на глобалном тржишту и да сви траже квалитетну храну.

"Ми смо овладали технологијама у сектору воћа, поврћа, месних прерађевина, уља... Ја ту не видим проблем. Важно је да се наше компаније добро представе. И најважније је обезбедити количине", сматра Недимовић.

"Биће ухапшен свако ко покуша да злоупотреби споразум" 

Упозорава да бити ухапшен свако ко покуша да злоупотреби споразум. "То је наша обавеза, јер овакви споразуми, кад имате бесцарински третман за 99 одсто роба, то морамо да чувамо по сваку цену", наглашава министар.

Наредних дана планиран је састанак министара пољопривреде Србије и Русије. Наша страна очекује да још три компаније добију дозволе за извоз воћа, а у процедури је и одобрење за извоз воћних ракија.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво