Читај ми!

Табаковић: Резерве од 36,3 тоне злата гарантују сигурност држави и свима који с њом желе да раде

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић наводи за РТС да Србија има у девизним резервама 36,3 тоне злата.

Јоргованка Табаковић је, гостујући у емисији Око економије, навела да 36,3 тоне злата гарантују сигурност држави, али и свима који са државом желе да раде.

"Србија данас располаже са 36,3 тоне злата. Године 2019. смо купили девет тона злата, прву пут смо куповали злато у иностранству и то онда када нико није ни очекивао да ће се то десити. А онда смо и у 2020. купили још три тоне злата, а 2012. наследили смо 15,3 тоне злата", наводи Табаковићева.

Истиче да резерве од 36,3 тоне злата дају сигурност и грађанима, али и инвеститорима.

"Данас се у трезору Народне банке Србије налазе све 36,3 тоне злата, нису у иностранству. Тих купљених 12 тона злата су у Србији и оне дају сигурност и грађанима, али и инвеститорима да Србија води рачуна о свом дугорочном интересу, држи девизне резерве у једном делу, повећали смо злато са шест одсто на 12 процената, учешће укупним девизним резервама које не троши – те девизне резерве не троше", објашњава Табаковићева.

Објашњава да НБС ниједну одлуку не доноси брзоплето и непромишљено и да се тренутак куповине злата пажљиво бирао.

"Ми смо радили врло осмишљено ту политику и бирали тренутак куповине злата и договарали се са председником око тога да смањимо трошкове одржавања девизних резерви, да девизне резерве прате структуру дуга у еврима, доларима, али да тај један вишак, талог што бисте ви као грађани штедели – преведемо у злато", објашњава гувернерка. 

Каже да су резултати Народне банке остварени уз помоћ председника и Владе Србије.

Подсећа да је Народна банка на почетку кризе омогућила ликвидност и држави и привреди, али и банкама као првом и последњем уточишту.

"Све време смо водили рачуна да не угрозимо ни стабилност цена, ни инфлацију. У току године смо веома брзо довели до тога да сви знају да у Србији имају сигуран ослонац у Народној банци", наводи Табаковићева.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво