Читај ми!

Ханић за РТС: Важно да се подстакну млади да не одлазе из земље

Професор Београдске банкарске академије Хасан Ханић каже да Србију међународна јавност и даље препознаје као кредибилну. Аранжман са ММФ-ом требало би да подржи започете реформе, пре свега државних предузећа. Будући да се фискални простор смањује, даље економске мере треба да буду селективне како би ефекти бити највећи, указује Ханић.

Две економске вести обележиле су претходне дане - најпре да је Међународни монетарни фонд потврдио нови саветодавни аранжман са Србијом, који ће трајати следећих 30 месеци. Истовремено, најављене су нове пореске олакшице од идуће године.

Послодавци који запошљавају младе којима је то први посао биће ослобођени 70 одсто пореза и доприноса. За толико ће бити мањи и порез на плате истраживача, док ће млађи од 40 година бити ослобођени плаћања пореза на екстрапрофит.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Хасан Ханић, професор Београдске банкарске академије, каже да Србију међународна јавност и даље препознаје као кредибилну.

"То је доказ да смо на добром путу на плану остваривања макроекономске и финансијске стабилности и у погледу структурних и институционалних реформи", рекао је Ханић.

Према његовим речима, овај аранжман требало би да подржи започете реформе, пре свега оне које се односе на државна предузећа, јер степен њихове ефикасности је доста низак.

"Важно је да се и даље ради на јачању фискалне дисциплине, на плану прикупљања пореза, на сузбијању сиве економије, да се повећа конкуретност привреде и да се смање фискални ризици до којих може да дође због значајног степена неизвесности у региону и у свету, с обзиром на последице које је пандемија оставила и због неизвесности даљих кретања", указао је Ханић.

Србија је достигла ниво јавног дуга од 60 одсто.

Ханић каже да се фискални простор смањио, не би требало да се пређе граница од 60 одсто. Требало би да се смањује и фискални дефицит, али тај дефицит, који је повећан, прилика је да се одржава привреда и домаћинства како би се деловало стабилизирајуће на економске активности.

Пореске олакшице

Према његовим речима, важно је да се подстакну млади да не одлазе из земље, да се запошљавају код нас, пре свега високообразовани.

Да се дају разне олакшице за оне који раде у истраживачко-развојним центрима, где се креирају нови производи и то би требало да допринесе даљем економском расту и развоју, каже он.

На почетку пандемије мере су биле за све, а сада држава покушава да помогне пре свега угоститељима и запосленима у туризму, а подстичу се и млади.

Будући да се фискални простор смањује, Ханић каже да даље економске мере треба да буду селективне како би ефекти бити највећи.

"Суочавамо се са одласком младих и ово је мера која би требало да спречи њихов одлазак из земље и да подстакне послодавце да запошљавају младе из области информационих технологија", истиче професор.

Говорећи о привредном расту, Ханић каже да се, према испољеним тенденцијама, може очекивати да ће стопа економског раста бити у интервалу од пет до шест одсто, што је добра основа да се касније, почев од наредне године, оствари очекивана стопа раста од око пет одсто.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво