Читај ми!

Нови пад цене товљеника, поизвођачи гаје велике наде у нови закон

Закон о уређењу тржишта пољопривредних производа ускоро би требало да се нађе пред посланицима, а да се примењује наредне године. Најављено је и да ће домаће месо бити посебно обележено у продавницама. Док чекају те боље дане, узгајивачи свиња суочени су са новим падом цене на око 150 динара.

Након благог скока, цена товољеника у Мачви је поново у паду и тако варира већ годину дана. Неписано правило је, кажу сточари, да су свиње јефтине, када су житарице скупе.

Жељко Милутиновић, сточар из Дреновца каже да су од прошлогодишње жетве цене житарица поскупеле 30 до одсто, осим сојине сачме, која је удвостручила цену.

"Цена свињског меса требало би да се креће од 180 до 200 динара плус ПДВ, да бисмо имали прилику да зарадимо. Губици су у задња два, три месеца били по три четири хиљаде по товљенику'', упозорава Милутиновић.

Код Зорана Ерића из Мартинаца, обори су већ два месеца празни. Тврди да су прасићи скупи и да на тржишту нема довољно квалитетних грла.

"Кад узмемо да је домаће прасе, квалитетно са домаће фарме, неких 320 динара плус ПДВ, 25 килограма, то је скоро 100 евра прасе, и морамо за храну дати 100 евра, то је 200 евра, а ми за товљеника добијемо 160 – 170 евра, значи, идемо свесно у губитак", указује Ерић.

Од Закона који треба да уреди тржиште пољопривредних производа, сточари очекују стабилизацију цене и сигурност у производњи.

"У свињарству, највећи јаз је између продаваца, нас товљача, и купаца, односно накупаца, прекупаца који долазе са камиончићем, однесу свиње, и питање да ли ће нам некад платити, јер нису ни лиценцирани. Не знамо ни каква је њихова солвентност и велики број људи је досад настрадао. Зато мислим, и ми смо како Асоцијација инсистирали да се један такав закон донесе'', наглашава Ерић.

Сточари верују и да ће опстанку и напретку српског свињарства допринети најављено обележавање домаћих производа у продавницама и месарама.

Субвенција за узгој свиња већ годинама је хиљаду динара по товљенику. Осцилације откупне цене највише погађају мање произвођаче, који у наредном периоду очекују већу помоћ државе.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво