Читај ми!

Производња у Зиђину у пуном јеку, најављене инвестиције у заштиту животне средине

Кинеска компанија "Зиђин Копер" која послује у Србији од 2018 године, отворила је врата српским новинарима. Представници медија у дводневној посети обишли су руднике бакра Ново Церово и Велики Кривељ.

Површински коп Ново Церово обновљен је у мају прошле године. Засађено је корисно дрвеће, посађена трава и примљени су млади људи рударске струке.

"Посла за моју струку нема толико у Београду тако да сам морао да дођем овде, да нађем неко радно искуство и да напредујем", каже инжењер геологије Давид Одаловић.

Рударски инжењер Стеван Стојадиновић прича да је пожелео да упише рударство пошто је и његов деда био рурар на планини Ртањ.

"Данас када сам овде запослен и радим као рударски инжењер видим да нисам погрешио, да је то била права, права одлука у мом животу", додаје Стеван.

На суседном копу Велики Кривељ затичемо огроман "дампер", кажу највећи на Балкану, чија је носивост 240 тона. Производња је у пуном јеку.

"Овај коп има пројекат за наредних 50 година, оверен пројекат за наредних 50 година експлоатације. Међутим, ми се, поред тога што се налазимо на површинском копу, налазимо у Тимочкој магматској зони. Од Зајечара до Кучева је све рудно", наводи Дејан Митић, управник површинског копа Велики Кривељ.

Па ипак, црна мрља у пословању ове компаније су испарења сумпор-диоксида у ваздуху изнад Бора, која су постала редовна појава. Због тога су Кинези у протеклом периоду уложили преко 70 милиона долара у заштиту животне средине.

"Ми паралелно са производњом радимо техничку реконструкцију и изградњу, и очекујемо према нашем плану да крајем августа идуће године буду завршени сви пројекти везани за заштиту животне средине", напомиње Ћиу Веиџун, заменик генералног директора "Зиђин Копера".

У компанији још кажу да ће грађанима Бора подарити наду, а својим запосленима веће зараде и безбедност на послу.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво