Читај ми!

Нафта опет поскупела, како ће укидање ограничења кретања утицати на цену горива

Светско нафтно тржиште поново је у црвеном - цена барела је премашила 71 долар. Очекује се даљи раст јер је потражња за нафтом све већа, на прагу смо летње сезоне и годишњих одмора, али и отварања земаља после ковида. Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије рекао је да је последица промене цене нафте у ствари последица очекивања.

Цена сирове нафте на светском тржишту расте још од октобра прошле године и то свакако видимо и на нашим пумпама. Само од марта, у зависности од врсте, деривати су поскупели од пет до девет динара по литру.

Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије рекао је да је сирова нафта са 40 дорала по барелу дошла до 70 у последњих шест месеци, што значи да је порасла скоро 50 одсто, док је гориво поскупело око 10 процената.

"То показује утицај цене сирове нафте на цену горива, тако да је већи део те промене већ уграђен у цену. Тешко је рећи да ли ће мало повећање последње недеље утицати на цену, нема правила", навео је Мићовић.

Према његовим речима, у новембру је цена сирове нафте расла, а цена горива је била у паду. Додао је да нафтне компаније одређују цену на основу својих трошкова.

Мићовић је рекао да је последица промене цене нафте последица очекивања, а једно такво очекивање смо имали почетком марта, када је цена нафте дошла до 69 долара по барелу, па је свако ко је тада купио нафту изгубио, јер се цена тек после три месеца вратила на 70 долара.

Јуче је одржан састанак земаља извозница нафте, чланица ОПЕК-а – и Русије. Више је разлога за скок цене барела и то једино може да ублажи повећање производње. 

"ОПЕК је остао на својим прогнозама из априла, тако да ће током јула повећати испоруке. Ништа револуционарно се није десило", навео је Мићовић.

Напоменуо је да су се пословна и карго путовања вратила готово у потпуности, а туристичка путовања још не, али каже да је очигледно да повећање мобилности доводи до очекивања код произвођача и то може да утиче на цену.

Кад наши грађани купују гориво у суседним земљама где је јефтиније, то није сиво тржиште, напомиње, али јесте губитак новцa за буџет Републике Србије.

"Ово је показна вежба за Министарство финансија. Сви који се враћају из Грчке донеће нешто горива из Северне Македоније", каже Мићовић.

Влада је прошле недеље донела одлуку да усклади резерве нафте и деривата са захтевима које прописује Европска унија. Земље чланице Уније морaју да обезбеде тромесечне резерве, значи да ће то морати и наша земља.

То је веома важно, баш због кризних ситуација, времнских непогода, поремећаја снабдевања, али и у случају наглих поремећаја цене сирове нафте. Држава тако може да  интервенише количинама које су купљене када је нафта била јефтинија и да спречи велика поскупљења деривата.    

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво