Читај ми!

Вратио се на дедовину и обезбедио посао за целу породицу на засаду ароније

У рудничко-таковском крају све је више произвођача бобичастог воћа под којим је тренутно више од 20 хектара. Породица Туловић у Грабовици код Горњег Милановца гаји аронију, коју продаје у свежем стању, замрзнуту или цеђену. Матични сок извози у Мађарску.

Земљу наслеђену од деде, Ненад Туловић почео је да обрађује по повратку из иностранства. Одлучио се за аронију. Принос расте из године у годину, а у засаду од 70 ари посла има за целу породицу, ових дана највише на кошењу и пођубравању.

Биљке третирају природним препаратима направљених од коприве, гавеза и маслачка.

"То се после разграђује и сваки дан се меша. После 21 дана заврши оксидацију и после може да се третира биљка. Служи за прихрану биљке као органски препарат", каже Ненад Туловић из Горњег Милановца.

Да би обезбедили квалитетан род направили су и систем за наводњавање. Иако кажу да ни мало није једноставна, уз пуно рада и улагања, Туловићима се производња ароније исплати. Осим у свежем и замрзнутом стању праве и матични сок који извозе у Мађарску.

"Мало је компликованије него за остале земље пошто за Мађарску траже доста папирологије. Ту сам радио и органолептику за аронију, она подржава све стандард органске ароније али немам тај сертификат. То ми је у плану у будућности, надам се следеће године да ћу да поднесем захтев", каже Ненад.

У односу на прошлу годину на плантажи у Грабовици аронија је цветала месец касније, па ће каснити и берба. Ипак, надају се да ће половином септембра поново убрати око осам тона воћа. А онда ће пробати и пласман сушене ароније.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво