Читај ми!

Потписани уговори о два нова зајма

Министар финансија Синиша Мали потписао је уговоре за два кредита са Француском агенцијом за развој (АФД) и Светском банком - Програмски зајам за јавне политике за климатске промене и Зајам за пројекат модернизације железничког сектора у Србији применом вишефазног програмског приступа, укупне вредности 234,6 милиона евра.

Премијерка Ана Брнабић рекла је, на конференцији за новинаре, да је зајам за климатске промене вредан 132,6 милиона евра, од чега Европска банка за обнову и развој суфинансира са 82,6 милиона, а АФД даје 50 милиона.

Вредност споразума о кредиту за железничку инфраструктуру је 102 милиона евра, а средства од по 51 милион дају Светска банка и АФД.

Брнабић је најавила потписивање нових уговора са АФД, која је пре две године отворила регионалну канцеларију у Београду.

Задовољна сам што се оба споразума и пројекта тичу животне средине, јер и модернизација железничког сектора је практично пројекат заштите животне средине. Железница је вид саобраћаја који је највише у складу са заштитом животне средине, констатовала је Брнабићева.

Она је истакла да су оба споразума део не само српске, него и "зелене агенде" Европске уније.

Говорећи о билатералној сарадњи са Француском, Брнабићева је навела да у Србији послује више од 120 компанија из те земље, које запошљавају 12.000 људи, а неке од њих, као што је произвођач аутомобилских гума Мишелин, увек је међу првих пет извозника из Србије.

Светска банка подржава Србију на прелазак на "зелену економију"

Регионална директорка Светске банке за западни Балкан Линда Ван Гелдер поручила је да са два потписана зајма та финансијска институција подстиче и подржава Србију на прелазак на "зелену економију", чиме се повећава број радних места и јача економски раст земље.

Како је објаснила, првим уговором подржава се спровођење Закона о климатским променама, који је Србија усвојила у марту, што ће помоћи смањењу загађења ваздуха, а други је подршка железници за прелазак у брз и ефикасан систем и за успостављање бољих саобраћајних веза у земљи и региону.

Регионална директорка за Евроазију АФД Сесил Купри оценила је да је намера те институције да подржи Србију на путу испуњавања задатака на путу ка ЕУ, а два потписана споразума увелико доприносе томе.

Очекујемо да ће бити пуно пројеката који ће подржати "зелену агенду" у Србији, напоменула је Купри.

Амбасадор Француске у Београду Жан Луј Фалкони констатовао је да два пројекта доприносе и јачању односа две земље и циљ им је да помогну Србији у испуњавању обавеза по питању климатских промена и заштите животне средине, а ово је тек почетак доприноса његове земље.

Детаљи зајмова - камата, рок отплате и евентуални "грејс период" нису саопштени.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво