Читај ми!

У прошлој години привреда запослила више од 43.500 радника - ко је остварио рекордну добит

Привредна друштва су у прошлој години запослила више од 43.500 нових радника и остварила нето добитак већи од 711 милиона динара, подаци су из Годишњег билтена финансијских извештаја Агенције за привредне регистре. Најбоље су пословали трговина, прерађивачка индустрија, снабдевање електричном енергијом, грађевинарство, и пољопривреда. Година је била најлошија за угоститељство и саобраћај.

Рекордер је сектор снабдевања електричном енергијом са добитом који је чак 6,6 пута већи него 2019. Да ли је, међутим, такво велико повећање пратио сразмеран раст зарада?

"Ми располажемо подацима о бруто зарадама и оне су порасле за 9,5 посто у просеку, али нисмо пратили по секторима, како који сектор. У сваком случају, укупно посматрамо ово је значајно повећање," истиче Ружица Стаменковић регистратор у Регистру финансијских извештаја.

И јавна предузећа су из негативног прешла у сферу пословања са добитком - 29,6 милијарди динара што је 6,8 одсто добитка целе привреде. То се објашњава већим активностима, смањењем трошкова, смањењем броја запослених за 1.194 радника, али и државном помоћи у износу од 4,5 одсто њихових пословних прихода.

"То су претходни извештаји који још увек нису усвојени, и ревизија није прегледала ове извештаје, тако да на садашњем нивоу не саопштавамо податке о појединачним јавним предузећима, али ћемо о њима свакако детаљно говорити у јесен", навела је Стаменковићева.

Агенција за привредне регистре седмично подноси пријаве прекршајном суду против оних за које се утврди да нису у складу са законом пријавили стварног власника. Први на провери су привредна друштва, али нису једини.

"Највише, гледам удружења грађана. Они и даље, значајан број њих, одбија да прихвати обавезу да упише стварног власника", упозорио је Милан Лучић, директор АПР-а.

Непрофитне институције, 46,4 хиљаде, биле су у плусу две милијарде динара, изузев спортских удружења и савеза.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво