Читај ми!

Фич потврдио кредитни рејтинг Србије на нивоу "ББ+"

Агенција "Фич" потврдила је оцену кредитног рејтинга Србије на нивоу од ББ+ и задржала стабилне изгледе за његово даље повећање.

"Фич рејтингс" је, како се истиче у саопштењу Министарства финансија, препознала је и да су предузетим структурним реформама створени услови за раст прилива домаћих и страних директних инвестиција.

Прошлог петка агенција "Мудис" повећала је кредитни рејтинг Србије са "Ба3" на "Ба2", уз стабилне изгледе за даље побољшање.

У извештају рејтинг агенције "Фич" наглашава се да је одржана ниска и стабилна инфлација, релативна стабилност девизног курса, као и висок ниво девизних резерви, које су достигле 13,6 милијарди евра на крају јануара 2021. године.

Такође, "Фич" истиче улогу банкарског сектора у смањивању шокова изазваног пандемијом коронавируса.

Наводи се да је, услед потребе да се финансирају мере подршке привреди и грађанима, како би се смањио утицај кризе изазване пандемијом, у 2020. години дошло до повећања учешћа дуга у бруто домаћем производу

"Фич" предвиђа да ће учешће дуга опште државе достићи привремено 59,6 одсто БДП-а у 2021. години, а да се већ од 2022. године очекује враћање дуга на његову опадајућу путању.

Агенција већ током текуће године очекује опоравак економије и процењује да ће бити остварен значајан привредни раст од чак 5,2 одсто у 2021. години и 4,5 у 2022. години.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да су још једном препознати одлични економски резултати Србије, остварени у периоду пре и током пандемије.

"Овим је потврђено да су успешно спроведене све економске мере које је Србија предузимала од почетка пандемије коронавируса, као и претходне мере фискалне консолидације. Велики шокови изазвани корона кризом су избегнути, задржали смо радна места, а држава и новим економским мерама наставља да своди последице на најмању могућу меру", навео је Мали између осталог у саопштењу ресорног министарства.

Мали је нагласио да криза изазвана епидемијом још увек није завршена.

"Влада Републике Србије ће и у наредном периоду предузети све неопходне мере како би очувала тешко стечену финансијску стабилност и снажне јавне финансије и обезбедила што већи привредни раст који ће довести до бољег животног стандарда грађана", закључује се у саопштењу Министарства финанасија.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара