Читај ми!

Преко ужичког Мастер фуда, узгајивачи органских култура на светском тржишту

Један од девет произвођача органских производа из Србије, који су учествовали на онлајн Међународном сајму органске хране у Нирнбергу, био је и ужички "Мастер фуд". Међу производима који су из Србије отишли на светско тржиште, нашао се и широк асортиман органских џемова и замрзнутог јагодичастог воћа.

Далеко од загађивача, засада других култура, готово изоловане парцеле, неки су од услова за органску производњу малине, на коју се одлучио Радош Пантелић, један од педесетак кооперанта Мастер фуда.

Радош Пантелић, из Дубоког каже да се као појединац не би одлучио за органску производњу.

"Покушавао сам, почињао наилазио на баријере, папирологију, процедуре читаве... и онда сам одустајао. Све те сертификате, папире Мастер фуд је одрадио уместо нас", наводи Пантелић.

Светислав Млађеновић из ужичког Мастер фуда истиче да је та фирма у потпуности усмерена ка подршци произвођачима.

"Из наше апотеке снабдевамо их свим потребним репороматеријалима за производњу. Такође кроз едукативни део и агрономе који су константно на терену усмеравамо произвођаче како најбоље да направе добар производ и квалитетан", додаје Млађеновић.

За три године колико су окренути откупу органске малине са подручја Ужица и Бајине Баште, тренутно једна трећина капацитета "Мастер фуда" је органски програм, обогаћен и готовим производима – седам укуса смутија и пет џемова, који су стигли до купаца Блиског истока, Саудијске Арабије, Шпаније свесних вредности органске производње.

Млађеновић указује да профит већи минимум 30 до 40 одсто у односу на конвенционалну производњу.

При том су приноси готово исти и у органској и конвенционалној производњи, каже произвођач Радиша, с тим што је малина, чијој контролисаној производњи, од садње до готовог производа, се посветио, је неупоредиво здравија.

Потенцијала за такву производњу имамо, али на жалост, како у Србији, тако и у ужичком крају органска производња је тек један одсто.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се