Читај ми!

Грађани Косјерића ускоро ће се грејати на гас

Житељи Косјерића би ускоро требало да грејање на мазут замене грејањем на гас. Уз уговор о промени енергента који ће користити градска топлана потписан је још један, о пошумљавању. Уговорима је предвиђено улагање укупно 50 милиона динара, а циљ је један – да се загађеност у граду смањи за 70 одсто.

Већ наредне грејне сезоне заменом котларнице топлане, ваздух у једној од најзагађенијих општина у Србији требало би да буде чистији.

"Вредност пројекта је педесет милиона динара. Са тим пројектом општина Косјерић ће добити нову модерну котларницу, где ћемо наш енергент који је до сада непопуларан – мазут, пребацити на гас", истиче Жарко Ђокић, председник Општине Косјерић.

На котларницу ће бити прикључени и основна и средња школа, Дом здравља и спортске хале у школама, а надлежно Министарство суфинансираће и пошумљавање у Косјерићу.

"За 70 одсто смањење загађења ваздуха у централном делу општине биће и скоро 10 одсто смањење угљен-диоксида и сумпор-диоксида", каже министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Појединачна ложишта такође загађују ваздух, па је део мера за смањење аерозагађења Влада усмерила и ка њима.

"Дајемо субвенције такође за индивидуална ложишта да људи прелазе на пелет, и наставићемо тако, али такође смо на састанку разговарали и о међуопштинској сарадњи са Градом Ужицем за пречишћавање отпадних вода, тако да радимо и у тој сфери", наглашава председница Владе Ана Брнабић.

Заштита животне средине је приоритет Владе, додала је премијерка, интересујући се и како помоћи локалну привреду у Косјерићу, како би ојачали њихову конкурентност на тржишту.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво