Читај ми!

Назиру се обриси блока Б3 у Костолцу – још један "Ђердап" на сувом

Уговор о изградњи блока Б3 у термоелектрани "Костолац Б" Влада Србије и ЕПС потписали су са кинеском компанијом ЦМЕК још 2013. године. Радови су почели пет година касније, а од тада рок за њихов завршетак померан је више пута. Израдња блока Б3, вредна 618 милиона долара, највећа је инвестиција у ЕПС-у у протеклих 30 година, а последња Термоелектрана изграђена је управо у Костолцу.

После вишегодишњег кашњења у изградњи, што због усаглашавања кинеског пројекта са домаћим прописима, што због короне, која је онемогућила долазак кинеских радника, почињу да се назиру обриси будућег термоенергетског блока Б3 у Костолцу. Најважније је, кажу инжењери, да се изашло из земљаних радова.

Руководилац изградње блока Жељко Лазовић истиче да су најинтензивнији и најбитнији радови на систему 50, који је главни погонски објекат и срце система.

Шта је до сада урађено

Изградња термоелектране је технолошки изузетно сложен посао. До сада је уграђено више од 3.000 шипова и 80.000 кубних метара бетона.

Ископано је и однето 150.000 кубика земље, а будући блок Б3 повезиваће 30.000 тона челичне конструкције. Паралелно са грађевинским радовима пристизаће и опрема из Кине.

"Крајем 2021. године очекујемо завршену челичну конструкцију коју имате прилике овде да видите. Очекујемо монтиран котао. Такође, очекујемо монтирану турбину и генератор. Значи, деведесет пет посто опреме треба да дође на локацију", наводи Лазовић.

Нови блок испуњаваће еколошке стандарде

Из постројења за одсумпоравање у ТЕКО Б. у највећој мери у небо иде водена пара. И нови термоенергетски блок испуњаваће све домаће и европске еколошке стандарде.

"Значи пре свега да ће се емисије честица које се емитују приликом сагоревања угља, пре свега сумпор-диоксида, смањити на 150 милиграма по нормалном метру кубном. Вероватно слушаоцима то не значи пуно, али треба да знају - у случају да не постоје ови пречистачи, емисије тих честица би биле на нивоу готово шест до осам хиљада милиграма по нормалном метру кубном", објашњава Лазовић.

Посао би требао да будео готов до 2022. године

Радове изводи кинеска компанија ЦМЕК уз учешће домаћих подизвођача. Кинези су обећали да ће посао завршити до краја 2022. године.

Термоелектрана "Костолац Б" у функцији је више од тридесет година.

У њој су два блока укупне снаге седамсто мегавата. Са новим, будућим блоком Б3 од 350 мегавата, Електропривреда Србије добиће овде у Костолцу још један "Ђердап" на сувом.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво