Читај ми!

Са плантаже Јокића пет врста јабука светског квалитета

Из Ипард Фондова пољопривредницима у Србији је кроз четири програма доступно 225 миллиона евра. Та средства су многима помогла да обнове механизацију и подигну прерађивачке капацитете по највишим светским стандардима. Породица Јокић, власник компаније "Тераоптима", која има засаде јабука на 60 хектара, средства из Ипарда искористила је за изградњу најсавременије хладњаче у Тополи, у којој је посао добило 35 радника.

Засади јабука породице Јокић, за седам година, повећани су са 15 на 60 хектара. На плантажи код Сокобање користе најсавременију технологију: од наводњавања, противградне заштите, система против мраза. Такав ниво производње донео је светски квалитет пет врста јабука.

 

"Тим сортама ми заиста употопуњујемо потражњу купаца са различитих тржишта, као што су Индија, Уједињени Аерапски Емирати, Кувајт, Малезија,Русија, Европска Унија", каже Милош Јокић из "Тераоптима" у Тополи.

Јокићи су велики извозници и мисле на будућност, па су у родној Тополи подигли хладњачу, капацитета од 2.500 тона. Запослили су нове раднике.

"У Тополи није било толико посла неког, сем сезонског, а сада ово значи 12 месеци у години за 30 породица", каже Милан Мирковић, радник .

У хладњачу су инвестрали 215 милиона динара, уз повраћај 50 одсто средстава из ИПАРД-а. Хладњача задовољава највише светске стандарде у преради и пласману јабука.

Најмодернији калибратор има у себи и фотоћелије које препознају боју јабуке и на тај начин их и сортирају. 

"Радимо и друге произвиоде, јер на пример у августу смо извезли око 600 тона шљива за Немачку и за Чешку републику, што апсолутно није било у плану, а то нам је омогућила управо изградња ове хладњаче", каже Страхиња Јокић,  директор "Тераоптиме".

Средства из ИПАРД програма, намењена су земљама кандидатима за чланство у Европској унији. Четири мере тог програма које се реализују у Србији намењене су самим производјачима.

"Ово је један од пет оваквих пројеката који ће бити реализован, а да вам не причам колико смо трактора до сада исплатили и остале механизације и других објеката у вредности од 15 милиона евра, а већ је спремно још 47 милиона евра за плаћање из Ипарда", каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

"Очекујемо позив за меру 1, значи инвестицију у физичку имовину, месец дана иза тога и за меру три, а већ у јулу и августу, ћемо поново расписати позив за меру 7, односнио за рурални туризам", каже Биљана Петровић-директорка Управе за аграрна плаћања.

Поред Ипрад пројеката, који подижу конкурентност домаће пољипривреде, држава са 300 милиона евра, кроз многобројне подстицаје и субвенције, стимулише производјаче, међју којима је све више младих.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се