Читај ми!

Трговање бинарним опцијама ризично и за инвеститоре с већим искуством

Народна банка Србије протекле недеље упозорила је грађане на ризике у трговању појединим акцијама на светским берзама. Реч је о трговању тзв. бинарним опцијама, где се ради о високоризичним трансакцијама које често укључују и различите облике превара.

Берзански аналитичар Ненад Гујаничић наводи за РТС да је оваква стратегија оријентисана на кратак рок и да се сматра веома ризичном, чак и за инвеститоре с већим искуством.

"На светским финансијским тржиштима постоји велики број финансијских инструмената, неки су познати и једноставни као што су код нас депозити, државне обвазнице. Међутим, постоји много већи број комплексних финансијских опција, међу њима су и бинарне опције, и оне су доста ризичне јер треба знати понашање финансијског инструмента (средство трговине) који је у њиховој основи, а касније и само функционисање опција", наводи Гујаничић.

Гост Јутарњег програма објашњава да се код трговине бинарним опцијама најпре бира инструмент (средство) трговине – нафта, нека валута – долар/евро, или деоница неке велике компаније, затим предвиђа смер кретања цене, вредност изабраног инструмента (раст или пад цене), као и временски период на који гласи оваква пројекција (минут, 10 или 15 минута, 60 минута...). 

"Бинарне опције, поједностављено речено, представљају једну врсту опкладе где се кладите да ли ће, пре свега у релативно краткој будућности, финансијски инструмент ићи у једном или другом смеру. То је фактички немогуће предвидети и пре свега представља врсту шпекулације", наводи Гујаничић.

Објашњава да се без правилног разумевања бинарних опција и платформи за трговање, почетни улог може брзо изгубити и да исплата по основу бинарних опција у потпуности зависи од успешности предвиђања да ли ће цена одређене активе забележити раст изнад или пад испод одређеног нивоа, у одређеном периоду.

Организатори зарађују

Наводи да је организатор тај који у већини случајева добија.

"Они сигурно зарађују једноставно по закону вероватноће, ви ћете у већем броју покушаја врло вероватно бити на губитку, а у великој већини случајева ви ћете изгубити сав новац", објашњава Гујаничић.

Како каже, наши грађани у просеку немају завидан ниво економских и финансијских знања и упозорава да се не упуштају у нешто што не познају.

"Најпре треба научити које су основне врсте финансијских инструмената. Ми, нажалост, на домаћем финансијском тржишту немамо неких великих и богатих искустава, штавише имамо неких негативних и онда наши грађани нису научили много о томе", упозорава гост Јутарњег програма.

Наглашава да је разне трговачке платформе буде коцкара у нама: нуде могућност огромне зараде.

"Чим видите да вам неко нуди огромну зараду, то значи да је то скопчано с високим ризиком. Ту релацију ризик/принос сваки инвеститор односно сваки грађанин би морао да зна. Нема високе зараде без огромно високог ризика", упозорио је Гујаничић.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво