Читај ми!

Скок цена уљарица и житарица – Србија од увозника постала извозник соје

Повећана потражања житарица и уљарица, довела је и до скока и рекордних цена готово свих пољопривредних култура. Према подацима Удружења "Жита Србије", прошле календарске године извезли смо рекордних 3.638.000 тона кукуруза. Очекује се и највећи извоз соје до сада, која бележи највећи раст цене.

Добар род и висока откупна цена производа, жеље су сваког пољопривредника. Ратари који су кукуруз ускладиштили после жетве задовољно трљају руке, јер је цена те житарице сада знатно већа.

Ђорђе Шивољски, пољопривредник из Стејановаца код Руме каже да је цена кукуруза кренула са 16 динара а да је данас 23 динара плус ПДВ.

"Било би добро да смо сав кукуруз сачували али нисмо. Једна друга ствар је врло важна, што терминиски уговори на берзама које пратимо говоре да цена неће падати, него ће само мало расти'', истиче Шивољски.

Прошле година добро су родиле готово све пољопривредне културе. Кукуруз је оборио рекорде и рода и извоза.

Сунчица Савовић из Удружење ''Жита Србије'' наглашава да је постављен убедљив рекорд са осам милиона и сто хиљада тона рода. Род је био за око пола милиона тона већи у односу на претходну годину.

"Када говоримо о извозу, прошле економске године извезли смо рекордних три милиона педесет хиљада тона кукуруза, и ове године за извоз имамо најмање толико'', истиче Савовић.

Знатно већи принос пшенице 

За око 100.000 тона већи је и принос пшенице у односу на претходну годину, али је њен извоз до јануара ишао спорије него што се очекивало.

"Од почетка економске године за пшеницу, односно јула прошле године, до краја 2020. године, извезено је само 400.000 тона пшенице. Према нашим сазнањима у Удружењу, продаја је нешто боља почев од Нове године, и уколико бисмо наставили темпом од 100.000 месечно, извешћемо до краја ове економске године око милион тона, што апсолутно не угрожава наше тржиште'', сматра Сунчица Савовић.

На скок цена уљарица и житарица, највише је утицала велика потражња за тим производима из Кине, кажу на новосадској Продуктној берзи.

Милош Јањић, директор Продуктне берзе Нови Сад, каже да соја бележи највећи скок. Она има чак за 50 одсто вишу цену, у односу на исти период прошле године, и последње што се тргује је 60 динара без ПДВ-а.

Очекује се извоз 300.000 тона соје 

Следећи по реду је кукуруз, са преко 40 одсто раста цене у односу на исти период прошле године, и са највећом ценом од почетка 2013. године. Последња цена је 22,10 динара без ПДВ-а.

Ту следи пшеница, у односу на ове две културе стабилнија, међутим, и она преко 20 одсто бележи раст цене и на рекордном нивоу такође од почетка 2013. Са нивоом од 23,30 динара без пореза.

Од увозника, за неколико година, поставли смо извозници соје. У Удуружења ''Жита Србије'' очекују да на светском тржишту продамо рекордних 300.000 тона те уљарице.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво