Читај ми!

Михајловићева: Похвале ММФ-а због Железница

Мисија ММФ-а, која борави у Србији у оквиру треће ревизије стендбај аранжмана, похвалила је реструктурирање српских железница, рекла је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Најавила је да ће три посебне железничке компаније наредне године пословати на комерцијалним основама.

Зорана Михајловић је нагласила да је ММФ констатовао да се реструктурирање железница, које су подељене на холдинг и три посебна предузећа - "Србија воз", "Србија карго" и "Инфраструктура железнице Србије", одвија управо како је предвиђено планом Владе Србије.

У току је попис имовине и тек предстоји њена подела, рекла је Михајловићева.

"Ради се попис и ми ћемо до краја месеца имати тачан деобни биланс како би те три компаније почеле од наредне године да послују на комерцијалним основама", рекла је Михајловићева након састанка у Влади Србије са представницма ММФ-а, Светске банке и Европске банке за обнову и развој.

На питање да ли ће Железнице Србије и даље добијати субвенције, Михајаловићева је рекла да ће свакако наставити држава да даје субвенције Железници, као што се то ради свуда у свету, и додала да би "Србија карго", могао да фунцкионише и без субвенција.

Остала два предузећа ће добијати субвенције и наредне и 2017. године, али у умањеном износу, истакла је министарка.

Михајловићeва је рекла да представници међународних финансијских институција нису имали замерке на рад тог министарства.

"Ово министарство је потпуно променило начин управљања пројектима и то је најважнија ствар, а то је веома важно и за целу државу. Ми имамо менторе за сваки пројекат на терену. Разговарамо са свим представницима јавних предузећа. Нисмо затворени. И оно што је до сада било јесу похвале", рекла је Михајловићева новинарима у Београду.

Додала је да је током данашњих разговора у Влади Србије с представницима ММФ-а, Светске банке и Европске банке за обнову и развој било речи о путевима, односно Коридору 10 и 11 и капиталним расходима.

"Министарство ће ове године имати степен извршења својих капиталних инвестција 98 одсто. Ми ћемо овај пут потрошити оно што је опредељено за капиталне инвестиције. Разговарали смо о буџету за 2016. годину који је везан за инвестиције. Биће много већи него претходне године. Причало се о модернизацији пруге Београд - Будимпешта, 'дуинг бизнис листи' и закону о планирању и изградњи. Добили смо и ту похвале", казала је министарка.

Навела и да је Србија покренула раскид три уговора с бугарском компанијом на Коридору 10, јер има мање од десет одсто реализације.

Михајловићева је рекла да је било речи и о обуци која почиње у Србији, како би 4.000 људи могло да се укључи у процес електронске грађевинске дозволе који стартује 1. јануара 2016. године.

Навела је и да је било речи и о законодавним активностима министарства које води.

На питање да ли је реално очекивати да плате у сектору просвете и здравства буду повећане за четири одсто, Михајловићева је навела да на овом састанку није било речи о томе.

"Свакако ће се то у једном наћи на седници Владе када се буде завршила трећа ревизија ММФ-а," навела је министарка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара