Читај ми!

"Отпуштања до краја године, не зна се тачан број отказа"

Потпредседница Владе Србије Кори Удовички каже да отпуштања у јавном сектору крећу до краја године, али да се не зна колико ће људи добити отказе. Додаје да има више простора за једнократну исплату него за трајно повећање плата и пензија.

Кори Удовички је на Регионалном инвестиционом самиту НИН Фокуса навела да се очекује да највећи број тих људи оде у пензију због стимулативних отпремнина, које ће бити понуђене након усвајања измена Закона о максималном броју запослених.

Такође, како је рекла, очекује да ових дана буду усвојена акта у којима се налазе бројке на основу којих ће се одредити колики је максималан број запослених потребан државној управи.

"Када предлажемо промену закона о максимуму, отпремнине у случају да се радно место затвара, а да је на том месту неко ко може да иде у пензију, е та особа ће моћи да добије отпремнину. Зато сада велики број тих људи и планира пензију", објаснила је.

На питање да ли је тачно да је ММФ пристао да не буде 75.000 отказа у јавном сектору, Удовички је одговорила да је неопходно наставити смањивање консолидованих трошкова државе.

"Ми смо се са ММФ-ом договорили. До сада је у фискалној стратегији стајало пет одсто годишње тих трошкова за зараде кроз рационализацију и смањење броја запослених. И даље важи исти циљ уштеде, али су они отворени за то да мало дуже трају припреме. Разумеју што каснимо", рекла је Удовички.

Удовички наводи да ће број отказа, кад коначно буде донета одлука, бити на сајту Владе, али да ће уз то бити објављен и конкурс за организацију која ће давати додатна објашњења.

"Једино Министарство финансија, које још покушава да повећа број запослених, прави проблем. Морала сам да их тужим, али мислим да ћемо се договорити да не буде повећања", рекла је Удовички и поновила да коначна бројка не постоји, јер да постоји већ би била објављена.

Говорећи о уштедама у јавном сектору, Удовички је рекла да уштеде неће бити остварене само смањивањем броја запослених, већ и на други начин.

Према њеним речима, уштеде су могуће реорганизацијом рада, реформом сектора у смислу где постоји највише простора за уштеду...

Министарка напомиње да се касни с рационализацијом, али да су у смањењу броја запослених постигнути резултати.

Како каже, и од планираних два одсто уштеде по том основу до краја године, тачно је да ће део тих људи отићи у пензију.

Уз опаску да сви ресори имају најмање 20 одсто вишка простора у систематизацијама, Удовички наводи да и даље остаје план да се на тај начин пет одсто уштеде постигне у наредној години.

Када је реч о повећању плата и пензија, Удовички наводи да има више простора за једнократну исплату него за трајно повећање плата и пензија.

Министарка није могла да говори о преговорима са ММФ-ом који су у току, али је навела да се мора имати у виду да је било какво повећање плата и пензија могуће само у оквиру фискалног простора.

"За једнократно повећање било би више простора, јер би то била исплата сада, а не трајни трошак на који се Влада обавезује. Код трајног повећања, када се о томе преговара, то се ради у контексту других промена које ММФ очекује да буду трајне", наводи министарка.

Удовички констатује да такав простор ове године постоји, али додаје да се мора направити и у наредном периоду.

"Смањен фискални дефицит и то уз привредни раст" 

Кори Удовички истиче да ће ММФ, након треће ревизије аранжмана, поново ревидирати прогнозу раста са 0,5 одсто навише. 

Министарка подсећа да су ММФ и Фискални савет потврдили да је учињен велики корак у претходној години.

"Фискални дефицит је смањен за два процената на четири или 4,5 одсто БДП-а и то је велико прилагођавање за једну годину по међународним искуствима", напомиње министарка.

Према њеним речима, још је веће постигнуће да се такво прилагођавање деси, а да крене истовремено и привредни раст.

Како каже, дефицит Србије је био такав да је кочио привредни раст, што више није случај.

"Још боља вест је да се тај привредни раст заснива на расту инвестиција и извоза, који је више година заредом бржи него увоз из земаља у које извозимо. Раст извоза се, дакле, заснива на повећаној конкурентности и то је трајна карактеристика", истиче Удовички.

Према њеним речима, ово је већ шеста година таквог раста извоза. "Упорно побеђујемо конкуренцију у извозу. То није брзина која је потребна за потпуни преокрет, али је раст истрајан", наглашава министарка државне управе.

Удовички додаје и да је, у смислу структурних промена које треба да подстакну привредни раст и приходну страну буџета, потребно да се појачају инвестиције и капацитет државе да инвестира.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара