Читај ми!

Мађарска привреда трпи због скандала у "Фолксвагену"?

Око два од једанаест милиона дизел аутомобила “Фолксвагена” погођених афером лажирања вредности издувних гасова, произведено је у фабрици “Аудија” у западној Мађарској, изјавио је мађарски министар привреде Михаљ Варга за телевизијску станицу ТВ2. Каже да ће се скандал сигурно одразити на мађарску производњу аутомобила и локалну аутомобилску индустрију.

Мађарска влада је, према речима министра привреде Михаља Варге, у преговорима са "Аудијем", као и Дајмлеровим брендом "Мерцедесом" који такође поседује велику фабрику у Мађарској, ради процене потенцијалног утицаја овог скандала на локалну привреду, преноси Ројтерс.

"Уверен сам да ће се одразити на мађарску производњу аутомобила и локалну аутомобилску индустрију, али се надам да ће ефекти бити мањи од прогнозираног катастрофичног сценарија", изјавио је Варга.

Министар је, такође, рекао да би привреда Мађарске могла изгубити између 0,3 и 0,6 одсто бруто домаћег производа у случају пада продаје европских аутомобила због скандала.

"За сада, Мађарска нема план да забрани Фолксвагенове аутомобиле", рекао је Варга, након што је немачка компанија признала да је хаковала сопствене аутомобиле како би обманула америчке регулаторе у вези са количином емисије штетних гасова.

Фабрика "Аудија" у Мађарској је кључни добављач Фолксваген групе, која је само прошле године произвела 1,97 милиона мотора и 135.232 аутомобила, према подацима објављеним на званичној интернет страници те фабрике.

И власти у Јапану су наложиле појединим водећим домаћим произвођачима аутомобила да пријаве да ли њихова дизел возила испуњавају јапанске стандарде.

Јапанско министарство за саобраћај је позвало четири домаћа произвођача дизел аутомобила, "Тојоту", "Нисан", "Мазду" и "Мицубиши", као и још неке увознике европских брендова да пријаве властима да ли су њихова возила опремљена софтвером који може да манипулише резултатима емисије издувних гасова.

"Прикупљамо информације како бисмо разумели шта се догодило", изјавио је један званичник јапанског министарства.

Немачко тужилаштво отворило је јуче истрагу против бившег генералног директора "Фолксвагена", Мартина Винтеркорна, ради утврђивања његове улоге у скандалу везаном за манипулације вредностима издувних гасова.

"Истрага ће се базирати на сумњи за превару почињену путем продаје аутомобила опремљених софтвером за манипулацију емисијама штетних гасова, а циљ истраге је утврђивање одговорног лица", наводи се у саопштењу тужилаца из немачког града Брауншвајга, пренела је агенција АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво