Читај ми!

Унапређено пословно окружење у Србији

Председник Савета страних инвеститора Уве Фредхајм каже за РТС да Влада Србије мора да обезбеди стабилно макроекономско окружење и успостави фискалну равнотежу уколико жели да привуче још страних инвеститора. Србија постигла напредак у пословном окружењу у последњих шест месеци, указује Фредхајм.

Уве Фредхајм је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да у наредном периоду Србија мора да испуни неколико важних услова како би поспешила пословну климу.

"Ако погледамо у будућност, Савет страних инвеститора указује на две главне области где Влада мора да успостави контролу, а то су стабилно макроекономско окружење, јер то ствара поверење инвеститора, и успостављање фискалне равнотеже", каже Фредхајм.

Напомиње да на област приватизације Влада мора посебно да обрати пажњу, јер како каже, приватизација иде преспоро.

Од око 500 предузећа, тек неколико је ушло у процес реструктурирања, а поверење инвеститора биће веће када буду видели да приватизација има ефекта, подсећа Фредхајм.

Фредхјам истиче да је, ипак, задовољан што може да каже како види конкретне помаке у последњих шест месеци у српском пословном простору.

Указује да се ти помаци виде у донетом Закону о грађевинарству и Закону о инспекцијама.

"Ако узмете Закон о грађевинарству, то вам је један пример како закон може да помогне економији. Дозволе за изградњу се добијају брже и то ће, свакако, створити веће интересовање потенцијалних инвеститора. А Закон о раду мислим да је у великој мери помогао великим компанијама да имају динамичнији начин запошљавања", указује Фредхајм.

Напомиње како је јасна порука страних инвеститора да у Србији сви морају да буду нестрпљиви што се тиче усклађивања домаћих закона и прописа са оним из ЕУ, и додаје како је на кратак рок неопходно да ти прописи буду примењивани и на терену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се