Читај ми!

Шта кочи "Турски ток"?

"Јужни ток" је обустављен крајем прошле године, а, према писању руских медија, "Гаспром" би могао да одложи и његову замену, пројекат "Турски ток". Турска је још у марту саопштила да су рокови за ту инвестицију нереални, па је питање сигурности снабдевања Европе гасом све актуелније. Европски експерти оцењују да је пожељно да Европска унија буде независна од руског гаса, али признају да то нема економског смисла.

Пројекат "Турски ток" покренут је пре око пола године, али руско-турски партнери "Гаспром" и "Ботас" још нису постигли коначан договор.

Стручњаци сматрају да је гасовод у сенци политике и да је застој у преговорима тренутан јер Турска хоће да обезбеди веће ценовне повластице за увоз руског гаса.

"Турска би могла да постане гасно чвориште, међутим, то је тешко да се сада изведе у овој ситуацији зато што није гас потребан Јужној Европи већ Централној Европи. Да се иде преко Турске није добро", каже Војислав Вулетић из Удружења за гас.

Иначе, "Гаспром" је већ најавио да ће од 2019. обуставити транзит преко Украјине.

Европска унија, која се још није изјаснила око "Турског тока", саветује земљама Старог континента да траже нове изворе дотока гаса и више користе течни гас.

"Немој ставити сва јаја у једну кошару, јер је то ризик. Треба имати више корпи односно више добављача како би се спречио монопол. Увођење нових испоручилаца ствара сигурност снабдевања", каже Фрик Јанмат из Економског одељења Делегације ЕУ у Србији.

Упућени кажу да би евентуални застој око "Турског тока" могао поново да активира пројекат "Набуко", али и "Јужни ток", који је разрађен пројекат. Проблем је и што балканске земље, међу којима је и Србија, немају новца за прикључење "Турском току".

"'Јужни ток', који је требало да буде грађен, 'Гаспром' је планирао да комплетно преко наших територија, он својим новцем плати градњу гасовода, а да ми то отплаћујемо таксама од транзита гаса. Сада када ми немамо такву могућност мислим да ми од тога нећемо имати никакву корист и ми тај гас нећемо ни видети", каже Војислав Вулетић.

Међутим, треба имати у виду и да је руски гасни гигант, због пада рубље, санкција и јефтине нафте, прошле године имао приход готово 10 пута мањи него 2013. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се