Читај ми!

Фармерке из Лесковца продају се у 80 земаља

Турска компанија "Џинси" стигла је у Србију пре три године, када је отворила погон у Лесковцу. За кратко време уложили су седам милиона евра, отворили погоне на три локације и запослили 700 Лесковчана. Још више радује најава да ће до краја године посла овде бити за још стотину радника.

У погону за шивење турске компаније "Џинси" радно као у кошници. Захуктале се машине са којих дневно изађе 3.500 пари фармерица. Шансу за сигуран и редовно плаћен посао углавном су добили млађи људи.

Сребра Ђокић је дуго чекала радно место у својој струци. Нашла га је пре две године.

"У 35. години сам почела да радим у својој струци, задовољна сам", прича Сребра.

Све што се овде сашије више не одлази на дораду у Нови Пазар, већ у погон за каменовање, отворен јесенас. Овде се фармерице фарбају и шмирглају. Почетак је лабораторијска провера фарбе, одређивање рецепта, посао за три дипломирана технолога.

"Ја много волим хемију. Када сам студирала нисам мислила да ћу се бавити текстилом, али, ето, испало је тако. Ја сам три године у 'Џинсију'", каже Марија Димитријевић, дипломирани инжењер технологије.

Овде стижу и фармерице сашивене у недавно отвореном погону у земљотресу разореном Крупњу, где се "Џинси" показао као друштвено одговорна компанија. Из Лесковца фармерице одлазе у Норвешку, Шведску, Италију.

"Одатле наше фармерице иду у 80 земаља света – од Бразила и Америке преко Европе до Кине и Јапана, све са ознаком Made in Serbia", каже Танер Бујукчан, власник компаније "Џинси".

Кренули су пре три године са 20 запослених, данас у три погона у Лесковцу ради 700 људи, још 100 у Крупњу. До краја године најављују још 100 нових радних места у Лесковцу и 50 у Крупњу.

Власник компаније додаје да тражи адекватан затворен простор. Каже да је њихов пројекат да запосле 1.500 људи у Лесковцу.

Нове хале већ су закупљене. "Џинси" је нада за младе људе, пре свега текстилце.

"Ово много значи за наш град, за наш наталитет, сваког месеца долазе нови млади људи и веома су задовољни", прича Марија Ристић, радница "Џинсија".

Одлука Града да ослободи "Џинси" накнаде плаћања грађевинског земљишта од 6,5 милиона динара – вишеструко се вратила.

"Сигуран сам да ће већи број фабрика бити стимулисан овако добрим погоном као што је 'Џинси' у Лесковцу", каже Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

У овом тренутку "Џинси" фармерице шије за неколико чувених светских модних кућа. Увелико размишљају о свом бренду и малопродајном објекту у Лесковцу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се