Долар и евро одмеравају снаге

Евро је на најнижој вредности према долару у последњих девет година. Због страха од нове рецесије у Европској унији евро слаби а, с друге стране, долар јача с опоравком америчке економије.

Када евро и долар одмеравају снаге, тада стрепе све земље. Од почетка године, прва економска вест у свету јесте драстичан пад евра према долару с тенденцијом даљег слабљења јер Европљани не желе нову рецесију која прети због све слабије потрошње. Уље на ватру додају и Грци које очекују избори, на којима би могла да победи опција која није за мере штедње и отплату кредита.

Зоран Грубјешић из Београдске банкарске академије каже да Европска централна банка поново мора да обара каматну стопу, мора да интервенише куповином државних обвезница и мора новим мерама да се бори против најаве рецесије.

А рецесије у Америци нема. Напротив, економија расте, а са њом јача и валута. У последњих девет месеци долар је достигао највећу вредност у последњих девет година. За евро је потребно долар и 17 центи.

Стручњаци кажу да слабљење евра јесте очекиван али и изнуђен сценарио.

Професор економије Владимир Круљ објашњава да је то једна од реалних мера када имате, како каже, пад цена, а са друге стране може донети исти онај ефекат који је донео у Америци, јер је њихова роба је постала конкурентнија и атрактивнија.

Одговарајући на питање када се може очекивати однос један према један, када је реч о долару и евру, Круљ каже да питање у овом тренутку није да ли ће доћи до штампања пара, већ је питање на који начин ће он бити формулисан и од тога ће зависити да ли ће и када евро доћи на ниво долара.

Колико ће се однос долара и евра одразити на динар завоси од тога како ће се водити наша економска политика, сматра професор Круљ.

Према његовим речима, динар није толико сензибилан на односе између евра и долара као код других валута.

Колико је добро то што би се могао подстаћи извоз слабљењем евра, толико је лоше што би могло да се доведе у питање поверење у европску валуту, слично ономе на почетку економске кризе.

За сада, они који тргују валутама очекују да би се ова утакмица могла зауставити на долар и 15 центи за један евро.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара